Hatalmasat fejleszt a Huawei

Az áprilisi bejelentést követően, miszerint a Huawei hivatalosan is megkezdi a nagyüzemi termelést Európai Ellátó Központjában, a vállalat további lépésként felállítaná Európai Logisztikai Központját a cég hosszú távú európai fejlesztési tervének keretében – jelentették be Pécsett sajtótájékoztatón.

hirdetés

A Huawei Európai Ellátó Központ (ESC) a cég második legnagyobb globális ellátóbázisa, mindemellett a Huawei működésének egyik kulcsterülete a tengerentúli befektetéseket és üzleti partnereivel ápolt kapcsolatokat tekintve. A társaság az Elcoteq pécsi telephelyén fejlesztene, s a jelenleg meglévő kapacitását bővítené.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere néhány héttel ezelőtt meglátogatta a Huawei főhadiszállását.

– Le voltam nyűgözve, amikor meglátogattam a Huawei főhadiszállását és K+F központját – mondta Páva Zsolt. – Személyesen láttam, milyen innovatív és energetikus a vállalat, és mekkora erőfeszítéseket tettek, hogy megfeleljenek ügyfeleik igényeinek, például a kutatás és fejlesztés területén.

Kiemelte: nagy öröm, hogy a Huawei Pécset választotta Európai Ellátó Központjának, és mindent megtesznek azért, hogy támogassák a céget az Európai Logisztikai Központot illetően is, és azért is, hogy az együttműködést több területre is ki tudják terjeszteni.

Elmondta: ezres nagyságrendben teremthetnek munkahelyet Pécsett, s hónapokig tartó előkészítés után született meg az ellátóközpont létrehozásáról szóló döntés. Ez a kormány, s Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hathatós munkájának is köszönhetően jöhetett létre, s a pécsi lobbinak tudható be, hogy végül a baranyai megyeszékhelyre esett a kínaiak választása.

A polgármester hozzátette: az együttműködés részleteinek kidolgozása, az ütemezés most következik, de már ebben az évben megindul a fejlesztés Pécsett.

William Chen, a Huawei Európai Ellátó Központjának igazgatója közölte: hazánk különleges földrajzi helyzete miatt esett a választásuk Magyarországra, valamint amiatt is, hogy kitűnő a magyar felsőoktatás színvonala. A cég hosszú távra tervez, s az elkövetkezendő három évben évente száz százalékkal kívánja bővíteni termelését, megjegyezendő, hogy az Európai Ellátó Központ által 2010-ben előállított export értéke mintegy 600 millió USA dollárt tett ki.

A Huawei világszerte 110 ezer embert foglalkoztat, akik közül 51.000 Kínán kívül végezte munkáját. A Huawei nemzetközi működése során mintegy 69 százalékban alkalmaz helyi munkaerőt. A multi hazai termelési értéke néhány év alatt megháromszorozódott, s a kínai óriás a távközlési eszközök gyártását tekintve is a világ élvonalába tartozik. Bevételei tíz százalékát kutatásfejlesztésre fordítja, s közel ötvenezer szabadalmi kérelmet adtak be különböző hivatalokhoz.

Pécsett és Komáromban megtalálható üzemeikben jelenleg 1000-en dolgoznak, a tervek szerint ezt az indirekt foglalkoztatotti létszámot tornáznák fel 3000 főre néhány év alatt. Mindez ugyanakkor függ a megrendelésektől, s a cég piaci bővítésének ütemétől.

A Huawei keresi az Európai Logisztikai Központ legmegfelelőbb helyszínét is, amelyet szintén hazánk területén képzelnek el, az ezzel kapcsolatos döntést a következő hónapokban hozzák meg.