A hungarikumokról Pécsen

A hungarikumoknak az európai gasztronómiában betöltött szerepével és a magyar ételekkel, borokkal foglalkozik az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének (CEUCO) szombaton, Pécsett kezdődő 11. kongresszusa.

hirdetés

A nyolc országból érkező mintegy 200 gasztronómus, borász a Kodály Központban mások mellett Tiffán Zsolt borásztól, fideszes országgyűlési képviselőtől és Birinyi Józseftől, a Hungarikum Szövetség elnökétől hallhat előadást a témában, majd a szervezet szakmai díjainak átadása után minőségi termékekből összeállított “európai lakomán” vehet részt. A kongresszus vasárnap egy belvárosi felvonulással és közös ebéddel zárul.

A szakemberek a kétnapos rendezvény felvezetéseként szerdán Tata és Neszmély, csütörtökön Pécs nevezetességeivel ismerkedtek, pénteken pedig Villányba látogatnak. A résztvevők a programok során elsősorban magyar ételeket és borokat kóstolnak.

D. Carlos Martin Cosme, a CEUCO spanyol elnöke csütörtökön Pécsen, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón világszínvonalúnak nevezte a magyar borokat, s reményét fejezte ki, hogy a magyar gasztronómia népszerűsége nemzetközi szinten nőni fog.

Háber Tamásné, a CEUCO alelnöke utalt rá: a jelenleg kilenc ország gasztronómiai egyesületeit tömörítő szövetség 2003-ban alakult a különböző népek, régiók sajátos történelmi örökségének ápolására, a turizmus fejlesztésére és az étkezési hagyományok, a bor- és a gasztronómiai örökség eltűnésének megakadályozására.

A tájékoztatóhoz kapcsolódó sajtóanyagban szerepel, hogy a szervezet nagy hangsúlyt fektet a konyhaművészetre, a hagyományos ételek népszerűsítésére, agrár-, illetve élelmiszeripari termékek előállításának ösztönzésére szorgalmazza e produktumok földrajzi eredetmegjelölését.

A CEUCO-nak Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Észtország, Magyarország, Görögország, Belgium és Makaó a tagja.