A Jobbik mást javasol

Új szabályozást javasol a pécsi Jobbik a hajléktalankérdés megoldására – mondta Fogarasi Gábor, a párt pécsi önkormányzati képviselője a szintén jobbikos városatyával, Gyimesi Gáborral kedden közösen tartott sajtótájékoztatón. 

hirdetés

A Jobbik az elmúlt napokban nagy port kavart azon javaslatról tartott sajtótájékoztatót, amely megtiltotta volna a közterületeken az életvitelszerű tartózkodást. Fogarasi Gábor szerint ezt azért nem fogadták el, mert a Fidesz leányvállalata, az Összefogás Pécsért Egyesület ezt nem szavazta meg, mivel azt most ellenzéki szerepet játszik.

– Ez megmosolyogtató, ahogyan az is, hogy Páva Zsolt, Pécs polgármestere az ügyben a pécsieket is megkérdezi, hiszen a közbiztonságról, az új ötezer munkahelyről, az építményadóról szintén kikérhetné a városban élők véleményét. A hajléktalanok belvárosból történő kitiltása pedig egyáltalán nem megoldás – érvelt a jobbikos politikus.

Párttársa, Gyimesi Gábor hozzátette, szociális szakmában dolgozók véleménye szerint mindössze húsz olyan fedél nélküli él Pécsen, akik zavarják a közrendet, a közbiztonságot és egyáltalán nem tisztálkodnak.

– Velük kellene foglalkozni, nincs lakcímük, nincs munkájuk, a pszichiátriákat pedig bezárták – fogalmazott. – Ma is van köztisztasági rendelet, amit alkalmazhatnának, de a közrendet zavarókkal szemben is eljárhatnak a hatóságok. A törvényeket kellene betartatni mindenkivel.

A Jobbik szerint a renitenseket – például 72 órára – el kellene zárni addig, amíg szakember nem foglalkozik velük, és nem kezdik meg az ellátását.

A Jobbik szerint olyan törvényt kellene hozni, amely mindenki számára megtiltaná ezeket a cselekményéket és nem csak a hajléktalanok ellen szólna. A párt elképzelése szerint kötelezővé kellene tenni az otthontalanok számára, hogy vegyék igénybe a különböző szociális ellátásokat is. Ennek finanszírozásán pedig úgy változtatnának, hogy a fedél nélküli utolsó ismert lakhelyének önkormányzata köteles lenne hozzájárulást fizetni annak a településnek, ahol ellátásban részesítik az illetőt.