Jobbik: nincs szükség menekülttáborokra

Pécs, 2015. szeptember 9. Résztvevõk a Jobbik tüntetésén, amelyen a bevándorlók letelepülése ellen tiltakoztak Pécsett, a Széchenyi téren 2015. szeptember 9-én. MTI Fotó: Lendvai Péter

Vona Gábor szerint a kormány nem tudta és nem tudja megoldani a bevándorlók okozta krízist.

hirdetés

A Jobbik elnöke szerdán Pécsett, pártjának a bevándorlók letelepülése ellen a város Széchenyi terére szervezett tüntetést megelőző sajtótájékoztatón úgy vélte, “a kerítésre épített kormányzati propaganda összeomlott”, a kormány az elmúlt hónapokban tett ígéretei és magabiztos kommunikációja ellenére nem tudta és nem tudja megoldani a krízist.

Kormányválság alakult ki Magyarországon a bevándorlással összefüggő kritikus helyzetben – jelentette ki.

Vona Gábor azt mondta: a probléma súlyosságát mutatja, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter néhány nappal azután mondott le, hogy az Országgyűlés döntött a honvédség határra vezényléséről.

A kormány nem ura a helyzetnek, holott arra lenne szükség, hogy mind a honvédségnek, mind a magyar politikának erős, egyértelmű felhatalmazása legyen a krízis kezelésére – fogalmazott.

Pécs, 2015. szeptember 9. Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédet mond pártja tüntetésén, amelyen a bevándorlók letelepülése ellen tiltakoztak Pécsett, a Széchenyi téren 2015. szeptember 9-én. MTI Fotó: Lendvai Péter
Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédet mond pártja tüntetésén

A pártelnök szerint Magyarország identitásának, a magyar etnikum és a keresztény kulturális közeg dominanciájának megőrzése érdekében egy elfogadható megoldás van: az országhatár érdemi lezárása. “A már itt lévő migránsok esetében a regisztráció felfüggesztését javasolja a Jobbik” – tette hozzá.

Vona Gábor megjegyezte, hogy a jelenlévő kisebbségeket, akár a muszlimokat is “tiszteletben tartjuk, szeretjük, befogadjuk, együtt élünk velük”, de a jelenlegi szociokulturális közeg hirtelen megváltozása nem lehet Magyarország érdeke.

A politikus szólt arról is, hogy a Jobbik elutasítja az Európai Uniónak a menekültprobléma kvótarendszerrel való kezelését, és népszavazást kezdeményez, ha az EU erre akarja kényszeríteni Magyarországot.

Vona Gábor kitért rá, hogy a Jobbik álláspontja szerint nincs szükség menekülttáborok létrehozására Magyarországon, így ilyet a Pécshez közeli Martonfán sem kellene létesíteni.