A jóisten pénze sem elég

Országszerte egyre sűrűbben fordul elő, hogy a templomi perselypénzeket meglovasítják. Feltörik a ládikát, leverik a falról, vagy éppen besettenkednek a sekrestyébe. Ha nem viszi el illetéktelen, akkor is kiürül a doboz.

hirdetés


Az elmúlt hetekben akadt olyan tolvaj, aki a pénzen kívül kis gyertyákat, képeslapokat is elvitt az egyik baranyai templomból, sőt, a misebor minőségét is hosszasan tesztelte. A legdurvább esett 2014 januárjában történt, ekkor a pécsi székesegyházból vittek el nagy értékű relikviákat: három, püspökök által viselt, drágakövekkel kirakott mellkeresztet, öt püspöki pecsétgyűrűt, egy kettősláncot és egy emlékérmet. A tettest nagyon gyorsan elkapták akkor.

A Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója,  Dohóczki Péter szerint azonban Baranyában nem jellemzőek a templomi lopások, perselyfeltörések. Néha jelzik plébánosok, hogy feszegetési nyomokat találnak a ládákon. Az igazgató azt mondta, hogy a misék után a körbehordott perselyt és a falra szerelt adományládákat kiürítik, majd összeszámlálják, jegyzőkönyvezik és a pénztárakba viszik. Ezek az összegek, mondta, azonban a legtöbbször a plébániák és a templomok rezsiköltségeire sem elegendőek.

perselyfeltörés
Egyre gyakoribb az ilyen látvány…

A pécsi Belvárosi Református Egyházközség lelkésze, Németh Norbert is azt mondta, hogy náluk szerencsére még nem fordult elő pénzlopás.

– A pénzt rögtön kivesszük a perselyből és a lelkészi hivatalba visszük, ahol megszámoljuk és felírjuk, a postán felváltjuk. A legfontosabb, hogy nyomon követhető legyen – mondta a lelkész. Az összegyűlt perselypénzt a gyülekezet javára fordítják: finanszírozzák a szertartásokat, szervezik a jótékonysági programokat, csinosítják az épületeket.

Garadnay Balázs atya, a Bártfa utcai Szent István-plébánia plébánosa úgy nyilatkozott, pénzlopással szerencsére még ő sem találkozott, de sok helyen már páncélszekrénnyel védekeznek a betörők ellen. Náluk a misén adományozott aprópénzt a szertartás után rögtön a sekrestyébe viszik. A pénzről szóló könyvelést többen is látják, így később tanúsítani tudják annak hitelességét.

Hogy hova megy a perselypénz? A legtöbb plébániának hó végére már össze kell húznia a nadrágszíjat a támogatások ellenére is – mondja. Ha nullára jönnek ki, jól jön segítségül a miséken adományozott összeg, a különböző kis tételeket finanszírozzák belőle.