A jövő hét közepéig nem várható kánikula

A héten az évszaknak megfelelően főként napos lesz az idő, csak helyenként várható csapadék, pénteken viszont ismét eléri egy hidegfront az országot, így a jövő hét közepéig nem várható kánikula – közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa hétfőn az MTI-vel.

Mint elmondta, kedden főként az ország keleti területein lehet záporokra, zivatarokra számítani, a legmagasabb hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul. A hét közepén is nyugaton várható több napsütés, csapadékra inkább keleten kell számítani. A hőmérséklet maximuma 23-29 fok körül várható. Meleg lesz, de nem lesz kánikula – mondta a meteorológus.

hirdetés

Az országot ismét pénteken éri el egy hidegfront, emiatt mintegy öt fokkal hűl le a levegő. Pénteken maximum 18-23 fok lehet, szombaton némileg melegszik majd az idő, akkor 21-26 fok várható.

A pénteki hidegfront átvonulását többfelé kíséri majd eső, zápor, néhol zivatar. A jelenlegi számítások szerint nem kell szélsőségesen heves zivatarokra készülni, a viharos széllökések erőssége várhatóan nem haladja meg a 80 kilométer/órát.

Az előrejelzés szerint szombaton főleg észak-keleten lehet még csapadék, vasárnap már csak néhol várható eső, de a kánikula a jövő hét közepéig nem tér vissza – közölte Vadász Vilmos.

Tóth Zoltán, az OMSZ légkörfizikusa az MTI-nek azt mondta, hogy kedden valószínűleg már nem lesz érvényben az UV-B riasztás, mivel az ország területének több mint a felén a sugárzás nem haladja meg a 7,5-ös riasztási küszöbértéket. Ugyanakkor a Dunántúlon, Közép- és Észak-Magyarországon kedden is nagyon erős lehet az UV-B sugárzás – tette hozzá.