A kamara is erősíti a Pécs Expót

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara idén is felvállalta a PÉCSEXPO szakmai támogatását. A június 5-8. közötti vásárt a kamara szervezésében hivatalos és szakmai rendezvények kísérik, esélyt adva a vállalkozók számára, hogy bemutassák cégeik értékeit és kiaknázzák a személyes ismertségben és együttműködésben rejlő további gazdasági lehetőségeket.

hirdetés

A kamara a tavalyi évhez hasonlóan idén is pályázatot hirdetett kiállítói megjelenésre a regisztrált vállalkozásoknak és klasztereknek. A beérkezett – a kiírásnak megfelelő – pályázatokat szakértő zsűri bírálta el és döntésük alapján 50 helyi vállalkozás kapta meg a bemutatkozási lehetőséget a PÉCSEXPO közönsége előtt.

Pécs Expó, expo (12)

Újra felállítja a kamara a Pályaválasztási Pavilont. A térség vállalkozói számára ugyanis egyre nagyobb kihívást jelent a szakképzett munkaerő hiánya. Ugyanakkor a felsőoktatásban továbbtanulni nem szándékozó fiatalok is kevéssé ismerik a lehetőségeiket: nem tudják, milyen szakmákat lehet a régióban tanulni vagy éppen melyek azok a hiányszakmák, amelyeket kitanulva nagyon jó eséllyel a lakóhelyük közelében is el tudnának helyezkedni.

A Pályaválasztási Pavilon interaktív kínálata ezt az űrt igyekszik betölteni: célja, hogy a pályaválasztás előtt állók időben megismerjék a Baranyában rendelkezésre álló kínálatot és a szakképzési, elhelyezkedési lehetőségek pontos ismeretében tudják meghozni a döntésüket.

Ennek érdekében a pavilonban 14 „munkaállomáson” keresztül ismerkedhetnek meg olyan szakmákkal a fiatalok, amelyeket sokan közülük minden bizonnyal itt látnak először. Bemutatkoznak a város szakiskolái és más szakképző intézményei, itt lesznek a gyakorlati képzést biztosító munkahelyek képviselői és az érdeklődők találkozhatnak az egyes szakmák tapasztalt mestereivel is. A Szakma Kiváló Tanulója versenyen eredményesen szerepelt tanulók jutalmazása is itt lesz a nyitónapon.

Természetesen a kamarának köszönhetően számos szakmai program is színesíti a PÉCSEXPÓ-t. A vásár nyitánya június 5-én délelőtt a Magyar-Horvát Gazdasági Nap lesz, amelynek résztvevői a horvát gazdasággal kapcsolatos információkat és gyakorlati tanácsokat hallhatnak. Délután pedig a horvát piac iránt érdeklődők ingyenes üzleti konzultációkon vehetnek részt a kamarai pavilonban.

Szerepel a programban az Országos Környezetipari Konferencia is, melyre meghívást kaptak az ország környezetipari szakemberei és vállalkozásai.

Számos külföldi kiállító is jelezte részvételét a kamarán keresztül, többek között Horvátországból és Ukrajnából. A tavalyi találkozókat követően számos kiállító cég jelezte, hogy a külföldi partnerekkel a PÉCSEXPÓ-n megkezdett tárgyalások rövid időn belül konkrét szerződéseket eredményeztek.

További információk a www.pecsexpo.hu és a www.pecsikamara.hu honlapokon