A kerekezőké lesz Pécs környéke

Ugyan még folynak a garanciális javítások a Pécs és Orfű közötti kerékpárút szakaszán, s a Pellérddel összeköttetést nyújtó bringasztráda is a munkásoké, tavasz végére közel 25 kilométernyi új szakasszal bővül a város környéki kerékpárút-hálózat.

hirdetés

Már javában használják a Pécs és Orfű közötti, több mint húsz kilométer hosszan, a Mecsek legszebb részein kanyargó bicikliutat a környékbeli kerekesek. Mint azt Füziné Kajdy Zita, az üdülőtelepülés polgármestere lapunknak elmondta, a szakasz száz százalékos készültségben van, s csak a téli munkák miatt bekövetkező apróbb hibákat javítják már a szakemberek.

Az uniós támogatással megépült erdei kerékpárút mentén így a padkákat teszik rendbe, mázolják a korlátokat, a megsüllyedt, rosszul tömörített részeket hozzák szintbe. A polgármester asszony hozzátette: legkésőbb májusra végeznek minden utólagos javítással. Ezzel együtt teljes hosszában használható az út.

A mintegy félmilliárd forintból megépült szakasz a Magyarürögi útról indul, majd Égervölgy érintésével a Remeterétig vezet az országút mentén az erdőben. A bringasztráda nyomvonala a Mecsek északi oldalán keresztezi a közutat, majd a Vízfő-forrásnál, a malomnál ér be a faluba. A Kistó keleti oldala után érinti a faluközpontot és a strand tó felőli részét, majd a dombon átvágva éri el Abaligetet. A nyomvonalon már tavasz óta zajlanak munkálatok.

Befejezéséhez közeledik a Pellérdet Péccsel összekötő, több mint három kilométeres kerékpárút is. Tajti Zoltán, a Pécs melletti község első embere úgy tájékoztatott, hogy 90 százalékos készültségben van már a kivitelező, így semmi sem akadályozza, hogy május végén megkaphassák a használatbavételi engedélyt.

A kétsávos, két méter széles, aprókaviccsal szegélyezett szakasz több célt is szolgál. Pellérd számára a legfontosabb, hogy a községben élők a beruházás nyomán egyszerűen elérhetik kertvárosi munkahelyeiket. Emellett a turisták is örömmel vehetik birtokba az új szakaszt, amellyel könnyen elérhető a pécsi bicikliút-hálózat.

A pellérdiek azonban csak a délnyugati elkerülőig építik meg saját bringaútjukat, így Pécs dolga lesz majd, hogy kisebb szakaszokkal biztosítsa az összeköttetést a meglévő városi nyomvonallal. Ehhez a közeljövőben pályázati forrást kíván felhasználni az önkormányzat, mondta Nagy Csaba, a baranyai megyeszékhely alpolgármestere. A tisztségviselő azt is hozzátette, hogy jelenleg kerékpáros egyesületek és egyetemi szakmai anyagok alapján dolgozzák ki a pécsi kerékpárutak fejlesztési tervét.