A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Megkoszorúzták Kovács Béla emléktábláját a Pázmány Péter utcai iskolában, amelynek falai között korábban a szovjetek által elhurcolt kisgazdapárti politikus is tanult. Elhurcolásának napját ma a kommunizmus áldozatainak emléknapja.

Galériáért KLIKK IDE!

A Független Kisgazdapárt egykori földművelésügyi minisztere Patacson született, 1947. február 25-én tartóztatták le. – Kovács Béla nagyságát jelzi, hogy a hatalom sem tudott mit kezdeni vele, hiszen letartóztatása után egy évig vizsgálati fogságban volt. Ezt követően ítélték el, s vitték a Krím-félszigetre, ahol nyolc évig raboskodott – mondta a Recski Szövetség megyei elnöke, dr. Breuer Pál a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Pázmány Péter utcai általános iskolában tartott megemlékezésen.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere szerint a kisgazda politikus letartóztatása kijózanító hatást gyakorolt azokra a politikusokra, akik még bíztak abban, hogy megmaradhat hazánk demokratikus berendezkedése. A kommunista diktatúra milliók életét nyomorította mag, abban a rendszerben ellenség volt mindenki, aki nem volt hajlandó a kommunizmus eszmerendszerét támogatni – emelte.

A beszédet követően a Politikai Foglyok Országos Szövetsége baranyai elnöke, Boóz Józsefné a Hazáért Érdemkereszt Aranyfokozata kitüntetést nyújtott át a patacsi iskola igazgatójának, Kárpáti Piroskának, aki sokat tett azért, hogy a tanulók megismerjék a közelmúlt történéseit, valamint a tragikus sorsú kisgazda politikus életét és munkásságát.

Az ünnepség után az 56-os Szövetség, a Recski Szövetség és a Politikai Foglyok Országos Szövetsége, valamint a város önkormányzata is koszorút helyezett el az iskola falán található emléktáblánál.

Hirdetés

Comments are closed.