A kormány nekimegy a Facebooknak. Is.

Varga Judit igazságügyi miniszter bejelentette, hogy tavasszal törvényjavaslatot nyújtanak az Országgyűlés elé, a nagy technológiai vállalatok szabályozásáról – adta hírül a telex.hu.

hirdetés
Uránia Mozi

Az igazságügyi miniszter még tavaly év végén számolt be arról felháborodva, hogy a Facebook megváltoztatta egy posztja algoritmusát, amely így jóval kisebb elérést generált, mint korábban a közösségi oldalára kitett tartalmai. Sejthető volt, hogy ez a „gaztett” nem maradhat következmények nélkül – még akkor sem, ha a közösségi oldal azon melegében közölte, az égvilágon semmit nem babrált Varga Judit oldalán.

Azóta Varga fokozatosan épített fel egy olyan narratívát, aminek igazából egyenes következménye volt mai bejelentése. Nevezetesen, hogy

az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot fog benyújtani a parlament elé, amely a nagy technológiai vállalatok hazai szabályozását lesz hivatott szolgálni.

Varga bejelentésében – amelyet stílszerűen Facebook-oldalán tárt a nyilvánosság elé – azt írja, hogy semmi mást nem szeretnének ezzel elérni a nagy techcégekkel szemben, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést. Ugyanazt, ami minden más cégre, nagy, vagy középvállalkozóra vonatkozik. Bár a miniszter szerint a kormány továbbra is partner az Európai Unió hasonló szabályozásának előkészítésében, viszont az elmúlt hetek eseményei miatt, a magyar emberek védelme érdekében lépniük kellett.

„Hiszen ma már önkényesen bárki lekapcsolható az on-line térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül. Lekapcsolhatóak a pékek, fodrászok, nyugdíjasok, tanárok, kis- és nagyvállalatok valamint állami vezetők is.” – szól az igazságügyi miniszter indoklása.

Elkezdhet tehát izgulni a Facebook, a Twitter, az Instagram, és valamennyi Magyarországról is elérhető techcég, hamarosan érkezik ugyanis az állami szabályozásuk.

Hogy pontosan hogyan képzeli el Varga Judit a törvényjavaslatot, egyelőre nem derült ki. Azonban megnyugtatásul közölte, hogy valamennyi, a témában illetékes állami intézmény vezetőjével konzultáltak már a kérdésben.

Már amennyire megnyugtató persze ez…