A kormány segíti a rászorulókat

A rászoruló emberek hathatós segítése csak az állam, a kormány, az önkormányzatok, az egyházak, a civil szervezetek és önkéntesek összefogásával lehetséges, ezért meg kell erősíteni a köztük lévő szövetséget – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Pesti Vigadóban, ahol a szociális és családügyi terület miniszteri elismeréseit adta át – az MTI közlése szerint.

hirdetés

Balog Zoltán arról beszélt: azok munkáját ismeri el és köszöni meg a kormány, akik a rászorulókért, szegényekért, megváltozott munkaképességűekért, fogyatékossággal élőkért többet tesznek, mint amennyi a munkájuk, ami a kötelességük, amit elvárnak tőlük. Azt mondta, a kormány politikáját az jellemzi, hogy nem elfedni akarja a szociális területen jelentkező bajokat, hanem feltárni, meglátni, megmutatni azokat. Ha sikerül feltárni a bajokat, akkor meg is fogjuk találni a megoldást, az ahhoz vezető utat – fűzte hozzá.
A miniszter szerint a szociális ágazatban dolgozók legnagyobb érdeme, hogy – bármelyik szintjén vannak is az ellátórendszernek – a munkájukban mindig meglátják az embert.

Arról is beszélt, hogy a rászorulókat segítőket meg kell becsülni, anyagilag is el kell ismerni a munkájukat. Jelezte, az ágazati pótlék bevezetése volt az első lépés a szociális életpályamodell bevezetése felé. Balog Zoltán Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral és Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral együtt Pro Caritate, Szent Kristóf-, Esélyegyenlőségért és Pro Voluntarius díjakat adott át, utóbbit az önkéntesek munkájának az elismerésére.

A díjazottak között volt Járóka Lívia, szociálantropológus az Európai Parlament Európai Néppárti képviselője (Fidesz), Hozleiter Fanny író, blogger, Gábor Miklós, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom elnöke, a Pécsi Szociális Háló Egyesület nevében Rideg Lászlóné elnök, Marie-Theres Thiell, az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. igazgatóságának elnöke.

Czibere Károly a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a díjazottakat méltatva arról beszélt, egyik legnagyobb érdemük, hogy „jelen vannak” a rászorulók életében, így meglátják a másik ember nehézségét, odafordulnak hozzájuk és jelenlétükkel közösséget teremtenek. A segítők „szomszédai, barátai, embertársai” azoknak, akik nehézséggel küzdenek, szenvednek, terhet cipelnek – fogalmazott.
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a területen dolgozók tudják, milyen a kiszolgáltatott helyzetben, fogyatékossággal élőkkel, bántalmazott gyermekekkel találkozni nap mint nap, és ők tudják azt is, mit jelent számukra a nyitottság feléjük, a megértés vagy egyszerűen csak a meghallgatásuk. Úgy fogalmazott, a segítők személyes hitelességükkel erősítik azt, amiért a kormány is dolgozik.