A közlekedésfejlesztés a cél

Közlekedésfejlesztés nélkül nincs érdemi gazdaságfejlesztés, ugyanakkor súlyos hiba a vidéki és a fővárosi fejlesztési célok politikai szándékot sejtető szembeállítása – mondta a Lehet Más a Politika (LMP) elnökségi tagja vasárnap Pécsett az MTI közlése szerint.

hirdetés

Keresztes László Lóránt az elmúlt napok gazdaság- és azon belül a közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos kormányzati nyilatkozataira reagálva hangsúlyozta: súlyos felelősség terheli az elmúlt évtizedek döntéshozóit a területileg kiegyenlítetlen, a vidék leszakadását okozó gazdaságfejlesztés miatt.

Bár a vidéki városi térségek fejlesztése, népességmegtartó erejük növelése nemzeti érdek, ezt nem Budapest kárára kell megvalósítani – tette hozzá. Azt mondta: a központi régió hiába tekinthető fejlettnek a főbb gazdasági mutatók alapján, a közösségi közlekedés tekintetében óriásiak a lemaradások, az elodázhatatlan beruházások elmaradása katasztrofális következményekkel járhat.

A politikus szavai szerint ahhoz, hogy a főváros és a vidéki városi térségek fejlesztése egymást erősítő folyamat lehessen, előnyei pedig az egész országban, azaz a kisvárosokban, a falvakban is érezhetőek legyenek, jól működő közlekedési rendszerre van szükség.

Nem látni ugyanakkor azokat a lépéseket, amelyek a közlekedési szövetségek kialakítását, a közösségi közlekedés versenyképességének növelését célozzák, egységes rendszerbe szerveznék a főváros és agglomerációja, illetve a vidéki agglomerációk közlekedését – hangoztatta. Hozzátette, annak sincs jele, hogy megfelelő forrás állna rendelkezésre a vidéki nagyvárosok kiemelten fontos közlekedésfejlesztési terveinek megvalósításához.