A külföldi sajtó is a Fidesz sikerét várta

A kormánypárt várt sikerét hozta a magyarországi önkormányzati választás – írja az MTI.

hirdetés

Az Orbán Viktor miniszterelnöktől az APA osztrák hírügynökség azt kijelentést idézte, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti választások után a Fidesz harmadszor is győzelmet aratott, Budapesten pedig a kormánypártok több mint kétharmadot szereztek. A Fideszt már a választás előtt biztos győztesként kezelték – tette hozzá.

Idézte a jelentés Tóbiás József MSZP-elnököt is, aki vasárnap este azt mondta, hogy lezárult az alkuk korszaka az ellenzék soraiban.

A Jobbikkal kapcsolatban pedig az APA azt írta, hogy a vidék nagy részén legyőzte a baloldali ellenzéket, és Vona Gábor elnök szerint ez a párt lesz a Fidesz valódi kihívója 2018-ban.

Az amerikai AP hírügynökség a Fidesz dominanciáját emelte ki, és úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pártja volt az egyértelmű győztese a választásoknak, hiszen jelöltjei elnyerték a budapesti főpolgármesteri széket, és a 23 legnagyobb város közül 20-ban győzedelmeskedtek.

A spanyol EFE hírügynökség azt húzta alá, hogy a Fidesznek minden megyében és Budapesten is sikerült megőriznie négy évvel ezelőtt szerzett többségét, sőt a fővárosban kétharmados többséggel kormányozhat majd. Hozzátette, hogy Budapesten a baloldal főpolgármester- jelöltje a kampány végén lépett vissza, és emiatt sok szavazója nem vett részt a választáson.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint is Tarlós Istvánnak kedvezett az, hogy a baloldali pártok egy része végül Bokros Lajost támogatta, voltak viszont, akik egyik jelölt mögé sem kívánták felsorakozni.