A kulturális ipar központja lesz Pécs

Színfürdőben a Kodály Központ

A hazai kulturális ipar fejlesztésének lehetséges jövőbeni zászlóshajóinak tartja a pécsi Zsolnay-negyedet, valamint a Kodály Központot Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

hirdetés

A politikus az Optikai, Akusztikai, Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesületnek a Kodály Központ fennállásának ötödik évfordulóján rendezett ülésén újságíróknak azt mondta: rövid időn belül megszülethet egy olyan kormánydöntés, amely a Modern városok programban köttetett kormányfői és pécsi polgármesteri megállapodás mentén nagyobb állami támogatást jelent a negyed, a központ számára.

Pécs a kultúra zászlóshajója
Pécs a kultúra zászlóshajója

Hoppál Péter úgy vélte: a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült, hangversenyterme akusztikai adottságai révén nemzetközi szinten is kiemelkedő intézményként számon tartott Kodály Központ hiánypótló beruházás volt, az Európai Unió által elvárt évi 50 ezret jelentősen túlszárnyalva 80-90 ezer látogatója van, erős vonzerővel bír a határon túl is.

Az intézmény működése azt erősíti, hogy lehet országhatárok nélkül gondolkodni egy kulturális centrum pozíciójáról – közölte.

Ötéves az épület
Ötéves az épület

Az államtitkár reményei szerint a Kodály Központ még sikeresebb lehet a Művészetek Palotájával való együttműködéssel, mert annak eredményeként több világsztár léphet fel a színpadán.

A helyi közösség és a város pozíciója is méltó arra, hogy egy nemzetközi kihatású kulturális centrumot vizionáljunk, s ennek elérését kormányzati eszközökkel is segítsük – fogalmazott.

A Kodály Központ márkanév lett
A Kodály Központ márkanév lett

Páva Zsolt, Pécs polgármestere arról szólt, hogy a Kodály Központtal egy brand jött létre, az intézményt ma már referenciaként emlegetik, ez mutatja a város kulturális erejét.

A fideszes politikus hangsúlyozta: Pécsnek határozott célja, hogy kulturális szempontból ne csak az országhatáron belül, hanem azon túl is vonzóvá váljon. Úgy vélte, ennek a törekvésnek már láthatóak jelei, a Kodály Központ programjai iránt külföldről is jelentős az érdeklődés. “Ha Pécs a kultúrában erős, az kedvezően hat a gazdaságára is” – jegyezte meg.

Színfürdőben a Kodály Központ
Színfürdőben a Kodály Központ

Borsiné Arató Éva, az Optikai, Akusztikai, Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület akusztikai szakosztályának elnöke elmondta: az ünnepi ülés bemutatja az épület tervezőinek, építészek és akusztikusok csapatmunkáját, s műszaki szakembereknek a beruházás során tanúsított helytállását. “A fórum mintegy hetven résztvevője tíz előadást hallgathat meg a témában” – fűzte hozzá.

Szólt arról, hogy a magyar akusztikai szakemberek az elmúlt tíz évben nagyon sokat fejlődtek, köszönhetően a Művészetek Palotájához és a Kodály Központhoz hasonló nagyberuházásoknak, amelyek során bizonyították, képesek világszínvonalon dolgozni.

Az elnök a Kodály Központot méltatva azt mondta: az intézmény hangversenytermében egyenletes a hangenergia eloszlása, szinte bárhova ül a látogató, jó élményben lesz része, a helyiség intimitást sugall, jó színpadi körülményeket biztosít a zenészeknek.