A Kúria még nem döntött

A Kúria még nem döntött az eutanáziáról szóló, az Országos Választási Bizottság (OVB) által korábban hitelesített népi kezdeményezés ügyében – közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI megkeresésére.

hirdetés

A kérdés úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?”

Az OVB még július 2-án hozta meg döntését, a határozat 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A határozattal szemben azonban egy magánszemély jogorvoslattal élt – a 15 napos határidőn belül – július 23-án. A Kúriának az ügyben soron kívül kell döntenie, ám ennek nincs meghatározott határideje.

A népi kezdeményezés lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel.

A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell, ha ez összegyűlik, a parlamentnek napirendjére kell vennie a kérdést.

A kezdeményezés ellen tiltakozott a Magyar Orvosi Kamara (MOK), visszautasítva az aktív eutanáziát.

A népi kezdeményezéssel kapcsolatban Nagy Kálmán, a KDNP országgyűlési képviselője múlt havi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a KDNP az eutanázia aktív és passzív formáját egyaránt elutasítja, törvényellenesnek tartja, és a parlamentben soha nem fog ilyen jogszabályt megszavazni.

  • Seneca

    Az méltóságteljes, szabad halál megválasztásának joga az önrendelkezésből logikusan levezethető. Közvéleménykutatások szerint a lakosság többsége is támogatja ezt az opciót. Ha a Kúria elutasítja az eutanáza lehetőségét az azt jelenti, hogy Magyarországon az állampolgárok önrendelkezése korlátozott, demokráciánk fogyatékos.