A lánglovagoknak nem volt túl békés a Pünkösd

Pünkösd vasárnap több tűzesethez riasztották a megye tűzoltóit – számos helyen a növényzet kapott lángra, máshol ágak dőltek a házakra és egy helyen a békés grillezésnek sem lett jó vége. Sajnos egy elhunyt személyhez is ki kellett mennie a katasztrófavédőknek.

hirdetés

Reggel Pécsett, az Erdész utcában növényzetet égettek, amelyhez a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vonult. Itt nem engedélyezett időpontban folyt az égetés, melynek tényét a helyszínen lévők elismerték.

Délelőtt Hobol Jókai utcába kellett vonulni, ahol szintén égetés és területtisztítás következtében körülbelül ötven négyzetméteren égett a gaz és avar. Ez a tűz átterjedt a szomszéd területre is, ugyanakkor a szigetvári hivatásosok kiérkezésekor már nem égett.

Kora délután Husztót külterületén lápos területen száraz, ill. a magas zöld sás és az ott lévő korhadt fatuskók égtek, a komlói hivatásosok kéziszerszámokkal és egy “D” sugárral a fékezték meg a lángokat.

Késő délután Pécsett az Edison utcában vélhetően gondatlanul eldobott, még égő dohánynemű okozott tüzet, hiszen a száraz falevél és nyárfavirág hamar lángra kapott, és mintegy hatvan négyzetméteren égett. A tüzet gyorsbeavatkozó sugárral oltották el.

Kozármislenyben kerti grillezés közben a tűz átterjedt a tujákra, majd a tetőszerkezetre is, amely körülbelül két négyzetméteren megégett, egyben a lehulló parázstól  egy pavilonsátor és kerti medence is károsodott. A pécsi hivatásosok dugólétra segítségével a tetőszerkezet héjazatát megbontották, de ott izzást, parázslást, füstölést nem volt tapasztaltak.

Szintén vasárnap Komlón egy elhagyott bánya irodaépületének a legalsó szintjén összehordott szemét égett.

Pünkösd hétfőn Velényben, a Szőlő utca egyik melléképületének tüzében használati tárgyak vesztek oda, valószínűleg a mélyhűtő ládában keletkezett tűz miatt. Az eset során a melléképület félteteje teljesen leégett. Szerencsére a tűz a tetőszerkezetre nem terjedt át, az épület lakóterét nem károsította. A pécsi hivatásosok és a Szabadszentkirályi Önkéntes Tűzoltó Egyesület nagy erőkkel szálltak ki, ugyanakkor már csak utómunkálatokat kellett végezniük, mivel a tulajdonos a tűz oltását egységeink kiérkezése előtt megkezdte.

Hétfőn este, szintén Komlón a Mecsekfalui úton a helyszínen összesen harminc négyzetméteren gaz égett, melyet a komlói egység „D” sugárral eloltott.

–Műszaki mentéseink körében pünkösd vasárnap Pécsett kellett egy lakásba bejutni, mert az ott lakó huzamosabb ideje nem adott életjelet magáról. Egységünk a lakásba dugólétra segítségével bejutott, az elhunyt személyt a mentőszolgálatnak átadta –.

Szintén vasárnap éjfél körül, Véménd külterületénél, Véménd és Lovászhetény között egy személygépkocsi letért az útról, az árkot átugratta és a búzatáblában állt meg, a sofőr a vezető ülés és a kormány közé beszorult. A véméndi katasztrófavédelmi őrs állománya az áramtalanítást elvégezte és feszítővágó segítségével kiszabadította a súlyos sérültet  a járműből. A beavatkozás ideje alatt félpályás útzár volt, a helyszínen a forgalmat a rendőrség irányította.

Könnyebb dolguk volt a siklósiaknak, akik Siklós, Pécsi utcában egy kettétört meggyfa ághoz vonultak, a letört rész a 150 cm távolságban lévő ház tetejére dőlt, és a letört ág 2 db kúpcserepet eltört. Az egység az ágat láncfűrész és kéziszerszámok segítségével eltávolította.