PTE: százmilliós szerződésbontások

Krutki Józsefnét kérte fel Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Pécsi Tudományegyetem gazdasági főigazgatói posztjára. A tervező-elemző közgazdász doktor húszéves szakmai gyakorlattal a háta mögött foglalja el pozícióját.
A 2015-ig szóló megbízatását most megkezdő Krutki Józsefné elsőként a Pécs TV Pont Ma című műsorában nyilatkozott kedden este. Mint szavaiból kiderült, a csökkenő, de még így is óriási, 4,6 milliárd forintos adósságállománnyal működő egyetem gazdasági konszolidációját tekinti elsőszámú feladatának.

hirdetés

Azt mondta, folyamatos tárgyalásokat folytatnak a beszállítóikkal, akik eddig is méltányosak voltak velük. Reményét fejezte ki, hogy a megkezdett lépések bizalmat keltenek, így nem forog veszélyben az universitas fenntarthatósága, működőképessége. Mint mondta, a 2011-es év lesz az egyik legnehezebb időszak az egyetem története során, ám egyben valaminek a nyitányát is jelenti. Kijelentette: a negatívumok mellett nem romlottak a beiskolázási mutatók, s a minőség fenntartásával igyekeznek feledtetni az elmúlt időszak rossz híreit.

Hozzá kell tenni, mondta, hogy a PTE a következő időszakban több mint húszmilliárdos összértéket képviselő beruházásokat indít, ami kihat Pécs gazdaságára, a helyi vállalkozókra is.

A beszélgetés végén szó esett az egyetem számára előnytelen szerződésekről is. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy több százmilliós értéket képviselő, „nem feltétlenül szükséges” megállapodásokat szüntettek meg a közelmúltban, hogy ezzel is csökkentsék az intézmény hiányát. A készülő új felsőoktatási törvényről szólva azt mondta, „kicsit aggódva, de reménykedve” várják a jogszabályt.