A legtöbb áldozat tizenhét éves

Lehetséges bűnelkövetők helyett ismeretekkel felvértezett fiatalok válhatnak hamarosan a pécsi Forrás Általános és Szakiskola tanulóiból, akiket emellett hasznos tanácsokkal is ellátnak a szakemberek, hogy ne legyenek egy-egy bűncselekmény áldozatai sem.

hirdetés

Ezek a diákok másfél éven át részt vehetnek egy most induló, bűnmegelőzést célzó programon. Pedagógusok, rendőrök, családsegítő és civil szakemberek egybehangzó véleménye szerint közösségi programokkal érdemes felhívni a fiatalok figyelmét a lehetséges veszélyekre.

Magyarországon évente átlagosan tizenhatezer fiatalkorú ellen indul szabálysértési eljárás, az ismertté vált bűnelkövetők tizenkét százaléka tartozik ebbe a korcsoportba. Arról nem beszélve, hogy több ezer fiatal válik bűncselekmény áldozatává. A statisztikák szerint erre a tizenhét éveseknek van a legnagyobb esélyük. Megdöbbentő adat: a szexuális erőszakot elszenvedettek majdnem hetven százaléka ebből a korosztályból kerül ki.

Abban, hogy minél kevesebb fiatalkorú váljon bűnelkövetővé, vagy épp bűncselekmény áldozatává, a rendőrség mellett az oktatási intézmények, sőt, a helyi civil szervezetek is sokat tehetnek. E három oldal összefogásával indult útjára tavasz elején Pécsett a „Vészfék” elnevezésű, pályázati támogatással megvalósuló projekt.

A program szakmai vezetője tájékoztatása szerint a pécsi Forrás Általános és Szakiskolában másfél éven át foglalkoznak majd e témakör mentén a fiatalokkal. Azért éppen erre az oktatási intézményre esett a választás – mondja Sándor Andrea, mert az itt tanulók különösen veszélyeztetettek.

– Kilencedikes és tizedikes diákok vesznek majd részt a programjainkon, valamint a felzárkóztató osztályba járók, azaz olyan fiatalok, akiknek még nincs meg a nyolc általánosuk – mondta a szakmai vezető. – Ők jellemzően hátrányos helyzetű családból, közegből származnak.

A szervezők másfél éven át előadásokra, családi és projektnapokra, táborokba és kirándulásokra, sport-, művészeti és kulturális foglalkozásokra invitálják a fiatalokat. A programok egy részébe a diákok szüleit és testvéreit is bevonják. A tervek szerint a szakiskola pedagógusai mellett iskolai ifjúságsegítőkkel, szociális és gyermekvédelmi szakemberekkel, rendőrökkel, sőt, a büntetésvégrehajtásban dolgozó szakemberekkel is találkozhatnak és beszélgethetnek majd a tanulók.

A  „Vészfék” – közösségi bűnmegelőzési program a Forrás Szakiskola Bázisán elnevezésű, TÁMOP 5.6.1.B-12/2 azonosítószámú projekt 39 900 000 forintos pályázati támogatás segítségével, 18 hónapon át zajlik. Megvalósítói a pécsi Ifjúságért Egyesület, annak konzorciumi partnere a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft., valamint együttműködő partnerei: a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Sellye, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szociális Háló Egyesület.