A lelkiség és az identitás megerősítése a cél

Szerte a Kárpát-medence református iskoláiból érkeztek pedagógusok arra a háromnapos konferenciára, ahol a cél a tapasztalatcsere, a kulturális identitás kölcsönös megerősítése.

hirdetés

A Pécsi Református Kollégium ad otthont annak a negyedszerre megrendezett találkozónak, ami a Kárpát-medencei református iskolák tanítói, tanárai számára szerveződött, hogy a közös hit és lelkiség által, a nemzettudatot megerősítve tanácskozzanak szakmai és kulturális témákban.

A rendezvényen Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, három hívószó ötlik fel bennünk: a tanítás, a reformáció és a nemzet. A nemzet fogalma ugyanis elválaszthatatlan azzal a szellemiséggel, melyet a reformáció képvisel, és amelyet generációról generációra tovább kell örökítenünk.

A magyarság, a magyar identitás megmaradásának, megőrzésének ügye napjainkban pedig létfontosságúvá vált, most, amikor Európa kulturális háttere gyorsabban változik, mint eddig bármikor tette azt.

Őri László a nemzeti hovatartozás fontosságát hangsúlyozta

Őri feltette a kérdést: miért pont Pécsen rendezték meg a konferenciát? Hiszen a városnak ezeréves püspöksége van, az egyházmegye központja, elenyésző a protestánsok száma. A válasz Sztárai Mihály személyében is rejtőzhet, aki pécsi büszkeségünk, a reformáció egyik nagy alakja, aki járta a vidéket, megalakította az első gyülekezeteket és zsoltárokat tanított magyar nyelven. A baranyai reformáció nagy alakja volt.

Páva Péter, a Pécsi Tankerület Tankerületi igazgatója kiemelte, óriási előnye ennek a tanácskozásnak, hogy azonos hittel és gondolkodással bíró emberek ülnek le egymás mellé, akik nem meggyőzni próbálják egymást, hanem megerősíteni azon az úton, amelyre az iskolások oktatásával ráléptek.

A konferencia három napja alatt minden résztvevő nyerni fog: tapasztalatot, tanácsokat, ötleteket és azt a sok élményt, amit a rendezvénynek otthont adó Pécs városa nyújt.