A magyarok nem költenek életbiztosításra

Egy ügyfél átlagosan 1124 eurót költ Európában életbiztosításra egy évben, míg Magyarországon kevesebb mint 150 eurót az Insurance Europe (Európai Biztosítók Szövetsége) legfrissebb adatai szerint – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) csütörtökön az MTI-vel.

hirdetés

A múlt évi adatok alapján Európa továbbra is a világ legnagyobb biztosítási piaca. A globális biztosítási piac 35 százalékát adja, miközben az Egyesült Államok 30, Ázsia 28 százalékkal részesül.

Tavaly az európai biztosítási piac díjbevétele 1119 milliárd euró volt, ebből 667 milliárd életbiztosításból, 334 milliárd a nem-életbiztosításokból, míg 118 milliárd euró az egészségbiztosításból származott.

Az egy főre jutó éves biztosítási költésben az életbiztosítási átlag 1124 euró Európában, a nem-életbiztosítási termékekre és balesetbiztosításra 564 euró, míg az egészségbiztosításra 200 euró jut.

Az életbiztosítás legfejlettebb piaca Lichtenstein, Svájc, Finnország, Dánia és az Egyesült Királyság, ezekben azországokban az egy főre eső átlag életbiztosítási költés évi 3-3,5 ezer euró. A sereghajtó Törökországban, Romániában, Bulgáriában és Lettországban alig 100 eurót költenek életbiztosításra.

A magyar biztosítókhoz tavaly 810,2 milliárd forint díjbevétel folyt be. Ebből 432,7 milliárd forint az élet-, 377,5 milliárd forint a nem életbiztosítási üzletágból jött.

Az életbiztosítási piac 2013-ban stagnált, idén azonban már látszik némi elmozdulás. Ebben szerepet játszik, hogy ez év elejétől az adóváltozás megszüntette a nyugdíjbiztosítások versenyhátrányát, így – legfeljebb évi 130 ezer forint – adókedvezményt vehetnek igénybe, akik nyugdíjbiztosítással rendelkeznek.