A megyét sem kell elhagynod, ha szelfiznél egyet a mesebeli levendulatengerben!

Jó hírem van a pompásan illatozó, lilán ragyogó növények kedvelői számára. A méltán híres tihanyi levenduláshoz képest ugyan jóval kisebb, de nem kevésbé gyönyörű helyek akadnak Pécs közelében is, így a virágtenger megillatozásához és néhány szép fotó készítéséhez nem muszáj hosszú órákat autóznunk.  

Több baranyai levendulásról tudni, mi a Véméndnél találhatót néztük meg a hétvégén néhány barátommal. Egy a főként hazai németek által lakott településhez tartozó korábbi présház szőlője vált három éve a lila virágok birodalmává. Pécstől körülbelül 40 perc az út, a pontos helyszín ITT megtekinthető a térképen.

Mint azt idősebb Aszmann Máriától, a föld egyik tulajdonosától megtudtuk, lánya kérésére alakult át a helyszín, akinek a kedvéért többféle levendulát ültettek el anno. Hogy pontosan hány tő növekszik a területen, azt nem sikerült kiderítenünk, mert maga az ott jártunkkor is szorgosan dolgozó asszony sem tudta megmondani. Azt viszont elárulta, hogy a család csak hobbiból neveli a gyönyörű, katonás sorban elhelyezett növényeket, bevételük nem nagyon származik belőlük. Ő maga egyébként teát, olajat is készít a gyógyhatású lila szirmokból, de szárított formában is tartja őket vázában, üvegedényben, pofás koszorúba kötve.

A tövek közé bárkit szívesen beengednek, volt itt már nyilvános szüret, sőt lánykérés is, de sokan választják a kertet kismama- vagy jegyesfotózáshoz, mások pedig csak szimplán gyönyörködni jönnek.

Mindazonáltal felhívom a kedves olvasók figyelmét a tényre, hogy az Aszmann család rengeteg munka és energia árán tartja fent a kertet, így rongálásnak, nagy mennyiségű virág leszedésének – utóbbinak előzetes egyeztetés nélkül – helye véletlenül sincs.

Még mielőtt az ember útnak indulna fontos azt is szem előtt tartani, hogy a levendula általában május – idén a szokatlan időjárás miatt június – elején kezd virágozni, majd körülbelül egy hónapon belül leszüretelik. Látogatásunkkor például már csak a kis bokrok fele pompázott lilában.

Egyébként Pécshez még közelebb, Pogányban is található egy levendulás, ahol 2500 tő nyílik nyaranta. Itt szintén tartottak a múlt hónapban bárki számára nyitott virágszedést, azonban ez fizetős volt.

Ti merrefelé láttatok a megyében nagyobb levendulaföldet? Megálltatok egy-két fotóra? 

hirdetés
Uránia Mozi