A migráció nem megoldás a munkanélküliségre

Surd, 2015. szeptember 18. A horvát-magyar határt Gyékényesnél átlépõ illegális bevándorlók gyalogolnak a Zala megyei Surdon Nagykanizsa felé 2015. szeptember 18-án. Számukat 500-600-ra becsülték. MTI Fotó: Gergely Szilárd

Magyarország nem a migráción keresztül akarja a munkaerő-problémákat megoldani, hanem a munkanélküliség csökkentésével és a munkaerő képzésével, rugalmassá tételével – mondta a nemzetgazdasági miniszter a norvégiai Bergen városában tartott, készségek és képességek fejlesztéséről szóló konferencia szünetében telefonon az MTI-nek.

hirdetés

Varga Mihály, aki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és a norvég kormány által szervezett konferencián vett részt, hozzátette: a munkavállalókat képzetté, alkalmazkodásra képessé kell tenni, hogy élni tudjanak a digitális átalakulás nyomán létrejövő új munkalehetőségekkel. Leszögezte: a magyar kormány főleg a fiatalkori munkanélküliség csökkentésében látja a munkaerő-hiány megoldását.

Mint mondta, figyelemre méltó, hogy Magyarország olyan rendszert – a német modellt – tudott átvenni a duális szakképzéssel, amelyre a részt vevő országok is mint referenciára hivatkoztak, és amely a leghatékonyabb képzési rendszer a gazdaság szempontjából.

Kitért arra, hogy a Brexittel kapcsolatban a Nagy-Britanniába sok munkavállalót küldő országok mind hangsúlyozták a szigetországban élő munkavállalók érdekvédelmének fontosságát. A konferencián részt vevő országok miniszterei egyetértettek abban, hogy nem hajlandóak automatikusan feladni olyan munkavállalást, amelyre az elmúlt években gyakorlat, háttér, intézmények alakultak – tette hozzá.

Megjegyezte, jelentős mértékű a hazautalt összeg nagysága is, ezért sem mindegy, mi történik Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Magyarországon a szakképzési rendszer átalakításnak köszönhetően egy kézbe került az irányítás, kiemelt hangsúlyt kapott a duális képzés erősítése a közép- és felsőoktatásban is, ezzel párhuzamosan – a termelővállalatok minél szélesebb körű bevonása érdekében – megújult a gyakorlati képzések támogatási szerkezete is.