A mobiltelefon üzletágban is erősít a Huawei

Európai pozícióinak további jelentős erősítésére készül a Magyarországon is jelen lévő kínai Huawei Technologies.

hirdetés

Az Ericsson után a világ második legnagyobb távközlési hálózati berendezéseket gyártója a mobiltelefon üzletágban is előre akar törni: a társaság alelnöke, Eric Hszü(Xu) szerint az idén 100 millió mobiltelefont terveznek értékesíteni, ebből 60 millió okostelefon. Az alelnök tájékoztatása szerint a mobil üzletágban való terjeszkedéshez saját chipgyártást is beindít a vállalat.

A társaság tervei szerint 2015-ben a jelenlegi hatodikról a harmadik helyre szeretne feljönni az Android operációs rendszerrel működő okostelefonok piacán a dél-koreai Smasung és a tajvani HTC mögött.

A fejlesztésre fordítandó pénzt az idén 20 százalékkal növelik tavalyhoz képest, 4,5 milliárd dollárra.

A Huawei 2005-ben jelent meg Magyarországon. Európai ellátó központot hozott létre, ahonnan Afrikába is szállít termékeket. Jelenleg Komáromban és Pécsen termeltet, a baranyai megyeszékhelyen korábban az Elcoteq, 2011 végétől pedig a csődbe ment finn cég épületeit hasznosító Flextronics szereli össze termékeit.

A világszinten 120 ezer alkalmazottat foglalkoztató Huawei dinamikusan növekedett az elmúlt években, termelését 2006-hoz képest 2009-re megháromszorozta. A cég 2009-ben 21,8 milliárd, 2010-ben 28 milliárd, tavaly 34 milliárd dollár bevételt ért el, tavalyi nyeresége 1,7 milliárd dollár volt. A Huawei-termékek a világ lakosságának harmadát szolgálják ki, az 50 legnagyobb távközlési szolgáltató közül 45 tartozik a kínai távközlési világcég ügyfelei közé.