Az MSZP bírósághoz fordul a jutalom-ügyben

Jó hírnév megsértése miatt az MSZP pert indít Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere és Hoppál Péter, a városi közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője ellen a pécsi városházi jutalmazási üggyel összefüggésben – közölte a szocialista párt kedden az MTI-vel.

hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az MSZP kedden nyújtja be keresetét a Baranya Megyei Bíróságon, mert úgy látja, a két politikusnak bíróságon kell számot adnia “hamis állításairól”. Hozzátették: ítélettel kívánják kikényszeríteni azt, amire a két vezető nem volt hajlandó: kérjenek bocsánatot a szocialistáktól.

A párt utalt arra, hogy a pécsi közgyűlés a napokban a Fidesz és a Jobbik szavazataival elfogadta a “koncepciós jutalombizottság” jelentését. Ez a szocialisták szerint egyoldalú, hiányos, és azt bizonyítja, hogy “Páva Zsolt és Hoppál Péter hazudott”, amikor azt állította: a szocialisták több mint 3 milliárd forinttal jutalmazták meg magukat 2002 és 2009 között.

Mint hangsúlyozták, “a vizsgálati jelentés ilyen megállapítást nem tartalmaz”. A párt szerint nem is tartalmazhat, mert a gyakorlat szerint 1990 és 2010 között a jutalmak 98 százalékát köztisztviselők, városházi dolgozók kapták, akik nem tagjai az MSZP-nek. Városházi dolgozók 2011-ben is kaptak ilyen jutalmat – tették hozzá.

“Az MSZP sok ezer tagjának jó hírneve sérült emiatt a hazugság miatt, így a párt úgy döntött, elégtételt követel a fideszes politikusoktól” – olvasható a közleményben.

Pécsen közgyűlési döntéssel októberben alakult önkormányzati vizsgálóbizottság a városházi jutalmak jogszerűségének vizsgálatára, miután a városvezetés nyilvánosságra hozott egy listát, amely szerint 2002 és 2009 között az önkormányzatnál több mint bruttó hárommilliárd forintot költöttek erre a célra.

Az esetek kivizsgálásával foglalkozó eseti bizottság elnöki tisztét is betöltő Hoppál Péter korábban azt nyilatkozta: munkájuk során megállapították, hogy 2001 óta több esetben is jogszerűtlen kifizetések történtek a pécsi városházán. Közlése szerint a szocialista polgármesterek vezetése alatt több esetben a jogszabályban rögzített mértéket meghaladó pénzösszegeket utaltak a jutalmazottaknak.

Példaként hozta fel, hogy a legmagasabb, azaz hat havi illetménynek megfelelő összegnél is nagyobb mértékű jutalomban részesült 2005-ben három szocialista alpolgármester, Gonda Tibor, Horváth Zoltán és Kunszt Márta.

Ők bruttó félmillió forintos havi illetményük mellé 3 millió forintnál is több jutalmat kaptak. Szintén a jogszabályban rögzített mérték feletti összeget kapott két másik korábbi MSZP-s alpolgármester, Tóth Bertalan és Meixner András.
Hoppál Péter szólt arról is, hogy a törvényben meghatározott hároméves elévülési időn túl van a legtöbb törvénytelen kifizetés, így a jutalmak nagy része nem követelhető vissza, “a vétkesek nem vonhatók felelősségre bírósági úton”.

Tóth Bertalan és Meixner András a napokban visszafizette az összeg – szerintük – jogalap nélkül felvett részét, személyenként 145 ezer forintot. Egyúttal jelezték, bíznak abban, hogy ezzel “példát mutatnak Nagy Csaba fideszes alpolgármesternek, és ő is visszafizeti az általa “tévedésből” felvett háromhavi jutalmát, összesen 870 ezer forintot”.

 

A Fidesz közleményben reagált:

Az  MSZP politikusai megint trükköznek

“Újra és újra bebizonyosodik, hogy a szocialista politikusok arcátlansága nem ismer határokat!

Most jogi csűrés-csavarással igyekeznek kibújni a felelősség alól, így próbálják meg elkendőzni azt a tényt, hogy 2002 és 2009 között 3,2 milliárd, azaz 3200 millió forint közpénzt osztogattak szét és vettek fel fejenként sok millió forintot jutalomként – időnként délelőtt és délután is!

Megpróbálják elkendőzni azt a tényt, hogy miközben 3200 millió forintot osztogattak szét, önmagukat fejenként sok millió forinttal megjutalmazva,  aközben csődbe vittek egy várost, csaknem 40 milliárdos adósságot hagyva maguk után – amelyből 30 milliárdot már maguk is elismernek!

Az MSZP politikusainak pofátlansága határtalan! Gátlástalanul harácsoltak éveken keresztül, teli zsebekkel léptek le, most pedig, miután kiderült az igazság és mindaz, amit műveltek, még nekik áll feljebb!

Jogi csűrés-csavarás, hazudozás, önmaguk mentegetése és mosdatása helyett azt javasoljuk Tóth Bertalannak és társainak, hogy kérjenek bocsánatot a pécsiektől, a több millió forintos felvett jutalmaikat pedig fizessék vissza.

Hagyják abba elkeseredett küzdelmüket, amelyet az igazság ellen folytatnak, hagyják abba, hogy minden erejükkel azért dolgoznak, hogy ne derülhessen ki, mit is tettek valójában azokban az években, amikor vezetniük és gyarapítaniuk kellett volna Pécset.

Visszaéltek a pécsiek bizalmával, mert a város és a közösség helyett csak önmagukat gyarapították, azt viszont bőkezűen, fejenként több millió forinttal, időnként napjában kétszer!

Kérjenek bocsánatot a pécsiektől mindazért, amit tettek, és vegyék tudomásul végre, hogy azoknak nem jár egyetlen forint jutalom sem, akik romba döntöttek, majd 23 évre zálogba vertek egy egész várost és több tízmilliárdos adósságot, lezüllesztett intézményeket, csődközeli önkormányzati cégeket, eltrükközött buszokat, romokban lévő szociális rendszert, elherdált közvagyont hagytak maguk után!

Fidesz Pécsi Elnökség

Pécs, 2011-12-20″