A Nagy Háborúra emlékezik Pécs

Június 27-én és 28-án az első világháború kitörésének századik évfordulójára centenáriumi megemlékezést rendeznek a Lenau Házban, valamint az Árpádtetőn.

Pénteken négy órakor megnyitják Az I. világháború képekben és egy katonaláda tartalma című kiállítást, majd dr. Molnár F. Tamás Az I. világháború tábori kórházai témában tart előadást hallgathatják meg az érdeklődők. Ezt követően öt órától dr. Isaszegi István nyugalmazott vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó megbízott vezetője bemutatja Hermann Ernő pécsi agrármérnök hadinaplóját, amit a helyszínen dr. Sárosi István dedikál.

Szombaton tíz órától a háborús haditechnikai kiállítást tekinthetik meg a látogatók, melynek részeként az árpádtetői bunkert is bárki megnézheti. A tárlatot 11 órakor nyitják meg és mutatják be. Déltől közös tábori ebédre kerül sor, ami után az első világháború áldozatairól a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Protokollja szerinti kegyeleti megemlékezés következik.

Két órakor beszentelik az 1928-as felújított I. Világháborús Hősi emlékművet (U parcella), majd a háború hősi halottjai előtt a katonai tiszteletadás mellett kezdetét veszik a koszorúzások a Pécsi Köztemetőben (W parcella).

Koszorúzási szándékát mindenki legkésőbb június 25-ig jelezze Árvai Andrásnál a 20 362 15 67-es számon, vagy a somogyv@videant.hu email címen.

Hirdetés