A nemzetiségi ombudsmanhelyettes reagált a hazai németeket ért méltatlan sajtómegnyilvánulásokra

Január 19-én a Petőfi Irodalmi Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum által közösen indított Hajónapló című műsor Gumiszoba elnevezésű műsorblokkjában általánosító, a német közösség tagjait súlyosan sértő kijelentések hangzottak el. Különösen felháborító az eset, mivel éppen a magyarországi németek elűzetésének emléknapján történt. 

Az elhangzottakra korábban a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is reagált a közösségi médiában. Azt írták, “az országos német önkormányzat rendkívül károsnak tartja és visszautasítja az efféle megnyilvánulásokat”.

hirdetés

A január 30-án a Facebookon megjelent közlemény szerint Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi biztoshelyettes megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárát, és kérte, hogy soron kívül folytasson átfogó vizsgálatot a Petőfi Irodalmi Múzeum által indított Hajónapló című műsor Gumiszoba műsorblokkjában elhangzottakkal kapcsolatban. A nemzetiségi biztoshelyettes az ügyben maga is teljes körű vizsgálat indításáról határozott, amelynek keretében megkereste a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét is, írják.

A teljes szöveg: 

hirdetés

Hirdetés