A nemzetközi sajtó újra nekiment Magyarországnak

A médiatörvény hatásairól közölt elemzést a Spiegel Online német hírportál vasárnap, írja az MTI híradására hivatkozva az Index.hu.

hirdetés

A Korlátozott véleménynyilvánítási szabadság – Mi lett valójában Magyarország médiatörvényéből? című írásban a szerzők kiemelték, hogy a “hírhedt” médiatörvény 2010-es életbe lépése óta “uniformizálták a közszolgálati adókat” Magyarországon, “Európa közepén”, és “most a kereskedelmi adók következnek”.

Hozzátették, hogy az Európai Bizottság (EB) “példátlanul élesen tiltakozott” a jogszabály ellen, de a kormány által kezdeményezett módosítások többnyire “inkább kozmetikai jellegűek” voltak.

A reklámadóval kapcsolatban kifejtették, hogy a kormány megpróbál “elbánni” a magántulajdonban lévő független médiával, az Origo hírportálnál történt főszerkesztőváltással kapcsolatban pedig azt írták, hogy a jelek szerint a “célzott kormányzati beavatkozás” a szerkesztőségek munkájába sem “tabu” már.

A lap megemlíti Szalai Bálint (Index) cikkét, és az arra adott kormányzati reakciókat is. A cikk arról szólt, hogy az utóbbi években rengeteg csaló ukrán és orosz szerzett magyar állampolgárságot, hogy aztán szabadon utazhassanak a világban. Benne szó seik a közvetítés kapcsán maffiáról, korrupt hivatalnokokról, csaláshoz asszisztáló ügyvédekről, dublőrökről is.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint ez egy összehangolt támadás a kettős állampolgárság ellen, és az Index átvette a külföldi titkosszolgálatok dezinformációit, ami hazaárulással ér fel. A Spiegel cikkében azt írja, ha a kormányzat ilyen nyomást gyakorol a médiára, félő, hogy a lapok nem merik majd közzétenni nyomozásaik eredményeit.

A Spiegel Online szerzői idézték a távozó EB igazságüggyel és alapvető jogokkal foglalkozó biztosát, Viviane Redinget, aki szerint “a sajtószabadság Magyarországon már nem érdemli ki a nevét”, és a média mellett az igazságszolgáltatást, a központi bankot, a választójogot, “mindent kiüresítenek”, ami “putyinizálódást” jelent, és “ellentéte mindannak, amit Európában felépítettünk”.