A neten is csalókra vadászik a NAV

Külön egységekkel figyeli az adóhivatal az internetet, a speciális csoportok elsősorban szabályszegő kereskedőkre, alkoholt és dohányárut kínáló magánszemélyekre, hamisítókra, adócsalókra vadásznak, írja a Magyar Nemzetre hivatkozva az Index.hu.

hirdetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén eddig nagyjából kétezer ellenőrzést végzett netes vállalkozásoknál, amelyek között akadtak például természetgyógyászok, a vendéglátó- és a szórakoztatóiparban tevékenykedő cégek és használtcikk-kereskedők is. A NAV így nagyjából 140 millió forint hiányzó adóra bukkant, emellett kirótt több mint hatvanmilliós mulasztási bírságot. Az ügyek többségében a számla, a nyugta kiállításáról feledkeztek meg.

A pénzügyőrök a jövedéki szabályok megsértőit keresték, így főként a cigaretta és a tömény italok jogellenes árusításának igyekeztek gátat szabni. Az idén több mint száz eljárás indult amiatt, mert valaki házi pálinkát, esetleg dohányárut kínált a világhálón. Egyes esetekben elektromos cigarettatöltő gép, máskor százliteresnél nagyobb vagy engedély nélkül készített desztillálóberendezés árusítása miatt vonták felelősségre az internetes hirdetés feladóját.