A nyugdíjasok pénzére fáj a foguk

Nemcsak az idősödő társadalom az oka annak, hogy nagy számban esnek bűnelkövetések áldozatául nyugdíjasok. A besurranó és trükkös tolvajok mellett főleg az áruházakban, s az utcán fosztogatják szebb kort megért honfitársainkat, pedig egy kis odafigyeléssel sokat javulhatna a helyzet – állítják a megye rendőrei.

hirdetés

Galériáért klikk a képre!

Szinte teljesen megtelt kedden délelőtt a pécsi vasutas művelődési ház nyugdíjasokkal azon a rendezvényen, amelyet a baranyai rendőrség bűnmegelőzési céllal szervezett. Mint azt a helyszínen megtudtuk, az áldozatok világnapja alkalmából minden évben fokozott figyelmet gyakorolnak az egyenruhások egyes társadalmi csoportokra. Idén a nyugdíjas korosztálynak szerveztek tájékoztatót a nyugdíjasok sérelmére elkövetett bűncselekmények jellemzőit, s a védekezési módokat ecsetelve.

Mint azt egyikük lapunknak elmondta, azért jött el, s nagy valószínűséggel társai is ezért éltek a lehetőséggel, mert úgy érzi, használható információkat kap a megelőzésről, s az esetlegesen bekövetkező baj utáni teendőkről. Mint mesélte, egy korábbi esetben ő maga vált bűncselekmény áldozatává, s ma már tudja, ha akkor körültekintőbben jár el, nem tűnnek el az iratait és a pénzét tartalmazó tárcája.

Dr. Ambrus Zoltán alezredes, a baranyai rendőrség bűnmegelőzési osztályvezetője a rendezvény előtt lapunknak azt mondta, az idősebb emberek a fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a bűncselekmények szempontjából. Testi erejüknél, koruknál fogva, korlátozott mozgásképességük, hiszékenységük miatt a bűnözők kedvelt áldozatainak számítanak, ráadásul sokszor nem is tesznek meg minden elvárhatót vagyonuk biztonságáért.

Az alezredes éppen ez utóbbi miatt tartja fontosnak a keddihez hasonló eseteket, hiszen egy kis odafigyeléssel sokszor megakadályozhatók a fosztogatások, lopások, rablások. Az előadások alatt első körben filmek lejátszásával is megmutatták, milyen módon használják ki az idős embereket a bűnözők, majd elmagyarázták, mi módon védhetik meg vagyonukat a veszélyes elemektől.

Ambrus Zoltán kérdésünkre elmondta: leggyakrabban trükkös tolvajok keresik fel a nyugdíjasokat, vagy különböző szolgáltatók munkatársainak adják ki magukat. Gyakori eset az is, hogy nagy áruházakban veszik el az óvatlanul a bevásárlókosárban felejtett táskáikat, vagy – bár ez Pécsett szerencsére a ritkább esetek közé tartozik – az utcán szaladnak el csomagjaikkal a fosztogatók.

Az alezredes felhívta rá a figyelmet: ha akár csak egy percre is elhagyja valaki az otthonát, zárja kulcsra az ajtót, mindenképpen kérje el a magukat szolgáltatók dolgozóinak kiadóktól az igazolványukat, ne hagyja táskáját őrizetlenül sehol, s lehetőleg ne tartson odahaza, s magánál nagyobb mennyiségű pénzt. Hozzátette: a mai világban szükség van egészséges bizalmatlanságra, ugyanis a tolvajok éppen az idősek jó szándékával élnek vissza nap mint nap.