A nyugdíjasok pénzére fáj a foguk

Az elmúlt évben jelentős mértékben emelkedett Pécsett és a környező településeken az úgynevezett trükkös lopások száma. A tendencia odáig fajult, hogy mára már szinte naponta érkeznek bejelentések a rendőrségre az ilyen típusú bűncselekményekről.

hirdetés

Murai Ágnes alezredes, a Pécs Városi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője szerint sajnos az esetek döntő többségében maguk az áldozatok is hozzájárultak ahhoz, hogy károsulttá váljanak.

Előzetesen érdemes tisztázni, hogy a szakzsargon mit nevez trükkös lopásnak. Ezt azért fontos konkretizálni, mert nem mindegy, hogy a bűncselekmény elkövetője lebukás esetén milyen elbírálásban részesül. Legtöbbször az elkövető vagy elkövetők (mert általában párban dolgoznak) valamilyen valós vagy mondvacsinált indokkal bekéretőznek a kiszemelt lakásba, ahová a tulajdonos maga engedi be őket.

Azért tartoznak az ilyen bűncselekmények a lopás kategóriájába, mert nem történik semmiféle erőszakos cselekedet. Így a büntetés is jóval enyhébb. A lakásba történt bejutás után általában a páros egyik tagja eltereli a házigazda figyelmét, másikuk pedig ezalatt megszerzi az értékeket.

Az osztályvezető asszony elmondása szerint a kihallgatások során gyakran tapasztalják, milyen elképesztő történetekkel, vagy átlátszó mesékkel – ahogy maguk között nevezik, legendákkal – sikerül félrevezetni az embereket. Példaként említi a közüzemi cégek alkalmazottaiként való bemutatkozást, a társadalombiztosítástól vagy a nyugdíjfolyósítási intézettől érkező munkatársként való fellépést, néha pedig egyszerű segítséget kérve jutnak be a lakásba.

A háziak pedig annak ellenére teszik ezt, hogy a rendőrség folyamatosan él a tájékoztatás és a felhívás eszközével. Jellemzően az áldozatok közül szinte senki sem kéri a céges igazolvány bemutatását. Az is egyértelműen látszik, hogy a károsultak jelentős többsége az olyan idős emberek közül kerül ki, akik legtöbbször egyedül élnek. Az ilyen ügyekben eljáró rendőrök számára néha szinte ijesztőnek tűnik a pórul jártak jóhiszeműsége, akik legtöbbször saját maguk mutatják meg egy számla, vagy igazolás kérése esetén, hogy hol tartják értékeiket, ezzel is megkönnyítve a rosszban sántikálók dolgát.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése pedig rém egyszerű, állítja az alezredes asszony. A legkézenfekvőbb megoldás, hogy idegent ne engedjünk be a lakásba! Amennyiben ez feltétlenül szükséges, úgy hívjuk át a szomszédot, vagy értesítsük hozzátartozónkat.

Mindez így elmondva igen egyértelmű, ám ha mégis megtörténik a baj, akkor azzal tudunk a legjobban segíteni, ha azonnal értesítjük a rendőröket. Minél gyorsabban tesszük meg a bejelentést, annál nagyobb a valószínűsége a tettesek kézre kerítésének, mert általában egy körzeten belül többször is próbálkoznak. Attól pedig, hogy a rend őrei esetleg nem találják meg az elkövetőket, és a feljelentőn kérik számon a riasztást, biztosan nem kell tartani.

Dr. Murai Ágnes szerint inkább tartsanak bennünket bizalmatlannak, vagy gyanakvónak, se mint áldozatává váljunk a trükkös tolvajoknak.