A Pannon Filharmonikusok beveszi Budapestet

Bach-Respighi c-moll passacaglia, Richard Strauss Négy utolsó éneke és Johannes Brahms IV. szimfóniája hangzik el a Pannon Filharmonikusok (PFZ) budapesti sorozatának záró koncertjén, május 20-án a Müpában, valamint május 19-én a pécsi Kodály Központban.

hirdetés

Johann Sebastian Bach mindössze húsz éves volt, amikor a lakhelyétől 300 kilométerre fekvő Lübeckbe utazott, hogy – akárcsak Händel – meghallgathassa Dietrich Buxtehude orgonajátékát. Célja az volt, hogy tanuljon a dán-német orgonistától, a barokk orgonairodalom egyik legnagyobb zeneszerzőjétől. A tanulmányút sikere a c-moll passacaglia és fúga című művében tetten érhető, a kompozíció egyértelműen magán hordja Buxtehude hatását.

A Pannon Filharmonikusok májusi koncertjein Ottorino Respighi nagyzenekari átirata hangzik el, amelyet több mint kétszáz évvel a Bach-mű keletkezése után jegyez a szerző. A passacagliát Richard Strauss Négy utolsó éneke követi Szabóki Tünde szopránénekes közreműködésével. A hangversenyt és egyben a fővárosi bérletes sorozatot Johannes Brahms IV. szimfóniája zárja. Az esten Vass András vezényel.

A PFZ májusi hangversenye a 2015/2016-os évad budapesti koncertsorozatának befejező etűdje.