A Pannon Filharmonikusok idén is meghódítják a Müpát

Fenyő László, Bogányi Gergely, Andrej Gavrilov, Szuvanaj Akiko és Marie-Elisabeth Hecker is színpadra lép a Pannon Filharmonikusokkal (PFZ) a következő évadban Budapesten, a zenekar hagyományos Müpa-sorozatában.

hirdetés

Mint a pécsi együttes pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, az ősszel induló, öt koncertből álló sorozat magyar szólistája Fenyő László gordonkaművész, a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny győztese és Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész lesz. A PFZ visszatérő vendégeként Magyarországra látogat Andrej Gavrilov zongoraművész, ott lesz a Müpa színpadán Akiko Suwanai, aki minden idők legfiatalabb hegedűművészeként nyerte meg a nemzetközi Csajkovszkij-versenyt, és Marie-Elisabeth Hecker nemzetközi sikert aratott gordonkajátékát is megismerheti a budapesti publikum.

A műsorba bekerültek a nagy orosz szimfonikus kompozíciók: Rahmanyinov zongoraversenye és Sosztakovics Leningrád szimfóniája. Felcsendülnek korai romantikusok, mint Beethoven Fidelio nyitánya és Schumann csellóversenye, és alkotások a korstílus virágzása idejéből, például Brahms és Dvorák művei. A bérletprogram kuriózumát jelentik a 20. századi angol zene két kiemelkedő szerzője, Edward Elgar és William Walton szerzeményei.

A karmesteri pulpituson Bogányi Tibor vezető karmester és Vass András állandó karmester mellett a közönség újra találkozhat Olari Elts észt dirigenssel, és idén először a zenekar együtt játszik Gérard Korstennel.

Horváth Zsolt, a PFZ újabb öt évre megválasztott igazgatója elmondta: a következő években szeretnék erősíteni koprodukciós együttműködéseiket, és intenzíven megjelenni a déli kulturális övezetben, például Szlovéniában, Horvátországban, Boszniában és Szerbiában.

A negyedik ciklusát megkezdő vezető kitért arra is, hogy nagyon szeretnék a következő években a Kodály Központ zenekari árkát is kihasználni, és a Pécsi Nemzeti Színház mellett saját hatáskörben operákat színre vinni. Évi legalább két operával számolnak, és ezek közül az egyik kortárs opera lesz – tette hozzá.

Bogányi Tibor többek között arról beszélt, hogy a zenekar rengeteget játszik, mint fogalmazott, igazi “zenegyár” van Pécsett, ezért nagyon limitált az az időszak, amelyet turnézással tudnak töltetni. Nemrég Svájcban jártak, ahol az ország összes jelentős hangversenytermében felléptek, de Londonba és Berlinbe is visszahívták az együttest.

Bogányi Tibor kitért a Müpában szombat este adandó hangversenyükre, amelyen Bruckner VIII. (c-moll) szimfóniája is elhangzik. Mint kiemelte, a komponista leggigantikusabb szimfóniájáról van szó, amelynek előadása a világ összes pontján zenetörténeti eseménynek számít.

A Pannon Filharmonikusok több mint egy évtizede állandó bérletsorozattal rendelkeznek a Müpában. Az új bérletek már márciusban megvásárolhatók.