A Pécsi Gyermekotthont dicsérte a minisztérium

Dudás Zoltán (képünkön), a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) főosztályvezetője példaértékű, hogy a város felvállalja, s sikerrel működteti a gyermekvédelmi ellátást. Az intézmény 50 éves jubileuma kapcsán országos konferenciát rendeztek Pécsen.

hirdetés

Mint azt a konferencia megnyitóján a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője elmondta, Pécs azon öt megyei jogú város között van, amely szívesen és felelősen működtet gyermekvédelmi intézményt. Mint mondta, hazánkban ma 21.500 gyermek részesül gyermekvédelmi szakellátásban, így fontos, hogy biztos alapon nyugodjon a rendszer.

Páva Zsolt polgármester szerint napjainkban egyre inkább nő az ellátásra szoruló gyermekek száma, ezért különösen fontos, hogy a terület szereplői a lahető legtöbbet tegyék a jelenség ellen. Kiemelte: Pécsett jó és erős közösség alakult ki az otthonban, ezt a tényt pedig az is segíti, hogy komoly hitélet van az intézményben.

Dudás Zoltán azt mondta, hogy a gyermekvédelem és a gyámügy területén az állam és az önkormányzat mellett a civil szektor és az egyházak szerepvállalása is fontos.

Jelenlegi formájában 1998. óta működik Pécs belvárosában az 1961-ben alakult Pécsi Gyermekotthon. A bentlakásos gyermekintézmény az átmeneti és tartós nevelésbe vett gyermekek és fiatalok részére biztosít otthont. A Gyermekotthonban három kiskorúakat nevelő és gondozó lakóegység is működik önálló gazdasági és szakmai egységként.

A megyei közgyűlés Papnövelde utcai dísztermében rendezett egész napos konferencián többek között dr. Udvardy György pécsi megyés püspök, Cseh Péter Mihály római katolikus pap, János Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója és dr. Fábián Ildikó a Református Egyház Gyermekvédelmi Szolgálatának vezetője is előadást tartott.