A pécsi képviselői tiszteletdíjak kapcsán kettős mércéről ír a Fidesz

A Fidesz-frakció két tagja: Vári Attila és Csizmadia Péter frakcióvezető

Közleményt juttatott el lapunkhoz a Fidesz pécsi közgyűlési frakciója. Ebben arról írnak, hogy miközben másfél év alatt már harmadjára emelkedik a közgyűlés tagjainak tiszteletdíja, elvonások fenyegetik a pécsi bölcsődei és óvodai rendszert.

hirdetés
Uránia Mozi

Mivel nem fejtik ki, pontosan miről van szó, elmondjuk mi. Amikor a fideszes közlemény elvonásokkal való fenyegetést említ, akkor vélhetően arra gondolnak, hogy ha az Orbán-kormány nem kompenzálja azt a közel 6 milliárdos kiesést, ami az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonások, járványügyi intézkedések, és a járvány miatti gazdasági visszaesés miatt keletkezhet az idei pécsi költségvetésben, az nagyon súlyos következményekkel járhat a pécsi közszolgáltatásokat és az egész intézményrendszert illetően. A tiszteletdíj-emelkedések kapcsán pedig annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy azok a kormányzat minimálbér-emeléseinek következményei, tekintve, hogy 2019 novemberében a pécsi közgyűlés a minimálbérhez kötötte a képviselők javadalmazását. Fontos az is, hogy mivel Pécsen még mindig igen alacsonyak a képviselői tiszteletdíjak, az emelés fejenként és havonta átlag nettó 5-6 ezer forint.

A sajtóközlemény teljes szövege:

A baloldali városvezetés idén is elfogadhatatlan elvonásokkal fenyegeti a pécsi bölcsődei és óvodai rendszert, miközben döntésük alapján a képviselői tiszteletdíjak már harmadszor emelkedtek másfél év alatt.

A Fidesz Pécsi Képviselőcsoportjának tagjai tiltakoznak az ellen a kettős mérce ellen, amit a szivárványkoalíció tagjainak döntése értelmében kénytelenek elszenvedni a pécsi bölcsődék és óvodák, végső soron pedig a gyermekeket nevelő pécsi családok. 

Míg a baloldali hatalomgyakorlók rendre saját maguknak és klientúrájuknak kedveznek, addig számunkra a gyermek az első, ezért a Fidesz Frakció tagjai felajánlják az idei évre eső tiszteletdíj növekményük teljes összegét a pécsi bölcsődék és óvodák részére alapvető felszerelések, eszközök juttatása formájában.”

Megkérdeztük e-mailben dr. Csizmadia Pétert, a Fidesz-frakció vezetőjét, összesen mekkora összegről van szó. Ő annyit írt, hogy az ő esetében a növekmény évi bruttó 120, három frakciótársa esetében évi bruttó 100 ezer forint. Számításaink szerint bruttó 100 ezer forint tiszteletdíj nettója körülbelül 70 ezer forint. Azaz a négy fideszes képviselő összesen körülbelül 300 ezer forintot ajánlott fel az óvodáknak és bölcsődéknek.