A pécsi közmédiát is elérték az elbocsátások

Információink szerint hétfőn Pécset is elérték a közmédiában dolgozókat érintő országos szintű leépítések. Úgy tudjuk, a Magyar Rádió regionális szerkesztőségében (MR6) nyolc munkatárs kapta meg a felmondását, az MTV Pécsi Körzeti Stúdiójában pedig tizennyolc dolgozónak szűnik meg az állása.

hirdetés

A MTV pécsi stúdiójánál – tudomásunk szerint – főként a szerkesztők, riporterek, illetve a gyártásban dolgozók munkaviszonya szűnt meg. A köztévénél most felmondásukat kézhez kapó munkatársak között olyanok is vannak, akiknek csak néhány évük van vissza a nyugdíjig.

Úgy tudjuk, a köztelevízió pécsi kollégái között összesen három újságíró maradt, így a jövőben nekik kell kiszolgálniuk a regionális híradót, miközben az MTV esti, országos hírműsorának helyi vonatkozású anyagait is el kell készíteniük. Mindez – szakemberek szerint – ahhoz vezethet, hogy akár el is lehetetlenülhet a körzeti stúdió működése.

Értesüléseink szerint a leépítéseket racionalizálással indokolták a rádiónál, amelynek magyar nyelvű szerkesztőségében négy, a szerb, horvát és német nemzetiségi műsorok készítői közül további négy főnek mondtak fel.

A leépítés miatt várhatóan az eddigieknél is több munka hárul majd a rádiósokra, azonban egyes hírek szerint arra kaptak ígéretet, hogy a most létszámukban megfogyatkozott tévés kollégák is részt vehetnek majd a műsorkészítésben. Ennek részleteiről azonban többet nem sikerült megtudnunk.

Annyit viszont kiderítettünk, hogy az érintettekkel egy Budapestről érkezett HR-es közölte a hírt. Fővárosi kollégáikkal ellentétben a Pécsett elküldött dolgozókat kötelezték a felmondási idő alatti munkavégzésre.

Lapunk tájékoztatást kért a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) az elbocsátás körülményeinek részleteiről, valamint a pécsi közmédiumok jövőbeli működési elképzeléseiről, választ azonban cikkünk publikálásáig nem kaptunk. Amint beérkezik szerkesztőségünkbe az MTVA nyilatkozata, természetsen közzétesszük.

Frissítve (19:01)

Időközben megérkezett a PécsMa.hu szerkesztőségéhez az MTVA tájékoztatása:

– A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő pécsi stúdióiban a munkáltató telephelyi statisztika alapján a döntést megelőző fél éves időszakban 83 fő dolgozott. Ebből 26 fő kapja meg a munkáltatótól az előzetes értesítést a munkaviszony megszüntetésének szándékáról – közölte az MTVA.

Érdeklődésükre, hogy a most elküldött dolgozók milyen munkaköröket töltenek be, pontos adatokkal nem tudtak szolgálni, mivel – mint írják – jelenleg is zajlik a csoportos létszámleépítés.

– A körzeti stúdiók feladata továbbra is az, hogy az MTVA összes csatornáját ellássák a vidékről szóló hírekkel, riportokkal és tudósításokkal. Az átszervezések lehetővé tették azt is, hogy a Régió rádió műsorideje, ha nem is jelentős mértékben, de növekedjen. A televíziós műsorok jövőjéről jelenleg is folyik az egyeztetés – tették hozzá.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy milyen hatással lesznek e fejlemények az eddig Pécsett gyártott kisebbségi műsorok készítésére, a következő választ adták:

– Kisebbségi műsorainkat a jövőben is ugyanúgy sugározzuk, mint eddig, és továbbra is hozzáértő emberek készítik majd el. Az MTVA törekvése változatlanul az, hogy minőségi műsorokat állítson elő az egyes csatornákra az MTV, a Magyar Rádió és a Duna Televízió vezérigazgatóinak megrendelése alapján.