A pécsi MSZP a hajléktalanokról

A pécsi MSZP is megnyilatkozott a pár hete kirobbant hajléktalan-kérdésben. A szocialisták szerint minden jó úgy, ahogy van, mert vannak már szabályok.

hirdetés

Mint írják, szerintük Csizi Péter nem érti azokat a képviselőket, akik nem szavazták meg az új pécsi fideszes hajléktalan rendeletet. “Mi viszont értjük Csizi Pétert, értjük, hogy egy a társadalom peremére szorult, kilátástalan élethelyzetben levő, érdekérvényesítő képesség nélküli csoportot használ fel rövid távú politikai céljaira. Értjük, de elfogadni nem tudjuk” – közölték.

Szerintük szemforgató, ahogy egy magát kereszténynek valló párt bánik – illetve akar bánni – a szerencsétlen sorsú emberekkel. Az okokat kellene megszüntetni, nem az okozatot! Olyan politikát kell folytatni, ami a hajléktalansághoz vezető szegénységet felszámolja.

“A jelenlegi városvezetés a hajléktalanokat pusztán bűnözőként kezeli, és a hajléktalanságot rendészeti üggyé egyszerűsíti. Ez nem csak embertelenség, hanem ostobaság is. Ahogyan a rendelettervezet is az. És a legszomorúbb, hogy egyáltalán nem old meg semmilyen problémát.

A belvárosból – az úri negyedből – kitiltani a hajléktalanokat és rálőcsölni a peremkerületekre arcátlanság az ott lakókkal szemben.

Ráadásul a hajléktalanok a belvárosban tipikusan nem tartózkodnak életvitelszerűen. Mert mit is jelentene ez a gyakorlatban? Alvást, tisztálkodást, étkezést, öltözködést, állattartást, és mindezt rendszeresen, egyéb szállásra való visszatérés szándéka nélkül. Nem ez jelenti a fő problémát, mert ez legfeljebb a városszéli, lakatlan területeken fordul elő.

Az embereket az agresszív, részegen fetrengő, a környezetüket összemocskoló, deviáns, antiszociális egyének zavarják, akár fedél nélküliek, akár nem. Nem csak a Fidesz pécsi szervezete által 426 ezer forintért megkérdezett pécsieket, hanem mindenkit. Ha minket kérdez Decsi István, ingyen megmondtuk volna. Ugyanakkor a köztereken randalírozni, másokat zaklatni, törni-zúzni eddig is tilos volt, mindenkinek és mindenhol tilos.

Ha a jelenlegi városvezetés a meglevő szabályokat képes lenne betartatni, nem csak a belvárosban, hanem mindenütt, akkor nem kellene újabb és újabb használhatatlan rendeleteket alkotni, akkor a pécsiek nyugodtan alhatnának és élhetnének az otthonaikban, a belvárosban és a külvárosban egyaránt.

Azt Csizi Péter is elismerte, hogy a pécsi hajléktalanellátó rendszer az egyik legjobb az országban. Ha ez így van, akkor miért nem a már működő szociális intézményeket fejlesztetik?

Az ellátórendszer működtetése azonban csak a már meglevő problémára adott válasz. Mi úgy gondoljuk, hogy a megelőzés az igazi megoldás. Akinek van munkája, megélhetése, az el tudja tartani magát, tudja fizetni a rezsit, az albérletet, és nem kerül az utcára, nem lesz fedél nélküli. A szegénység megelőzésére az egyetlen hosszú távú módszer a munkahelyteremtés.

A jelenlegi fideszes városvezetés már többször bebizonyította, hogy nem jó gazdája a pécsi munkahelyeknek, hiszen nem gondoskodott a munkahelyüket elvesztő pécsiekről, és – a korábbi ígéreteikkel szemben – nem valósult meg az 5000 valódi új munkahely sem. A Magyar Szocialista Párt legfontosabb célkitűzése a munkahelyek teremtése, az hogy Pécs gazdasága és az itt élő emberek életszínvonala egy magasabb szintre jusson. Ehhez kérjük ősszel a választópolgárok megtisztelő bizalmát” – áll az MSZP-frakció közleményében.