A pécsi Szász János fotóművész is bemutatkozik Londonban

A Szemtanúk – Magyar fotográfia a 20. században: Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi címmel nyílik nagyszabású kiállítás június 30-án Londonban, a Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts). A soros magyar EU-elnökség kiemelt eseményeként megrendezett tárlatot hat kisebb kiállítás kíséri. A pécsi Szász János munkáit is bemutatják.

hirdetés

A Londoni Magyar Kulturális Központ hat különböző londoni galériában szervezett a nagy kiállítást felvezető, illetve kísérő kisebb fotográfiai tárlatot – mondta el az MTI-nek Végh Gyöngyi, a magyar intézet sajtótitkára.
A kulturális központ kiállítótermében látható a hónap közepéig Nathali Kadas fiatal, magyar születésű londoni fotóművész első önálló tárlata.

Kadas, aki antropológiából, filmtudományból és jogból szerzett diplomát Cambridge-ben és Londonban, fotográfiát pedig a London College of Fashion-ben és a francia École Nationale Supérieure de la Photographie-ban tanult, fényképei mellett hang- és videoinstallációkkal mutatkozik be.

A HOTshoe galéria Modern látásmód: Magyar fotográfia régen és most című tárlatán a pécsi Szász János (1925-2005) és Kerekes Gábor munkái láthatók. A jogászból lett fotós, Szász János munkáit – aki a Pécsi Tervezővállalat fölkérésére a régió kortárs és népi építészetét örökítette meg a 60-as, 70-es években – az intézet tavaly mutatta be először a londoni közönségnek nagy sikerrel. Kerekes Gábor képein a tudomány és művészet kapcsolódik össze: megkomponált felvételein a mikroszkóp alatt felnagyított haj, szempilla, vér ad különös látványt.

Bátorfi Andrea Táguló/Két világ határán címmel állít ki július 8-ig a Hoopers galériában. Sokszoros expozíciójú fényképekből készíti szigorú formai rend alapján összeillesztett szimmetrikus kompozícióit, amelyeken a budapesti Duna-part különféle természeti jelenségei és elemei – csupasz faágak, a vízfelszínen tükröződő fény villódzása – kerülnek egy képkockán egymásra.

A Londoni Magyar Kulturális Központban Flanek Péter Little White Man Reports című kiállítása lesz látható június 21. és július 29. között. Flanek Péter tervezőgrafikus, aki nemzetközi reklámügynökségeknek dolgozott, a Kis Fehér Ember riportjait a Földről camera obscurával készítette.

A Michael Hoppen Gallery a Királyi Művészeti Akadémián látható nagy kiállítással egy időben ritka magyar vintage fotográfiákat mutat be a divatfotóktól a dokumentumfotókon át a portréfotókig. Martin Munkácsi, Robert Capa és Brassai ritka vintage fotóin kívül a kevéssé ismert, Magyarországon maradt Kerny István és Kinszki Imre színvonalas munkái is láthatók augusztus 20-ig.

A londoni Európa Ház Star Galériájában húsz európai uniós ország londoni kulturális képviselete rendez közös fotókiállítást az önkéntesség európai évének jegyében. A július 19. és szeptember 9. között látható tárlaton Magyarországot Dezső Tamás fotóriporter képei képviselik.

Dezső Tamás szerepel a HOTshoe magazin júniusi-júliusi számában is, amelyben külön részt szentelnek a magyar fotográfiának. A magyar fotósról kiemelik, hogy képeit többek között publikálta a Time magazin, a The New York Times, a National Geographic, volt kiállítása az Egyesült Államokban, Santa Fében és Bangladesben is. Bemutatja a magazin Kurucz Árpád többszörös sajtófotó-díjas riportert és Czigány Ákost, aki tavaly Lucien Hervé-díjat kapott Franciaországban.