A pécsi sztárvarjú igazi jó madár!

Talán az országban sincs még egy olyan vetési varjú, mint a pécsi Gigi. A 12 éves tojó korábban Kaposváron “színészkedett”, majdnem minden héten autóval fuvarozták. Most pedig? A gyerekek kedvence. Óvodákban és iskolákban is járt már.

hirdetés

Sokan nincsenek jó véleménnyel a vetési varjakról, de Gigi szöges ellentéte szabadon élő társainak. A fekete tollast simogathatják, etethetik a gyerekek, sőt még sétáltatni is lehet. Sikere több mint 12 éve töretlen.

Gigit kiskora óta emberek nevelik. Szülei valószínűleg vedlési betegsége miatt kiközösítették a fészekből. A madár életét az mentette meg, hogy “kézben nevelkedett”. Talán ennek is köszönhető, hogy a rendkívül intelligens madár pohárból is képes inni, és úgy viszonyul az emberekhez, mint egy háziállat.

Simogatni is lehet Gigit, legutóbb a Szamárfül Fesztiválon aratott nagy sikert a gyerekek körében

– Azok, akik találkoznak vele mind ledöbbennek, mennyire szép madár. Az emberek zöme ugyanis nem szereti a varjakat. Ha viszont közelebbről megnézzük őket, látszik, hogy tollazatuk is különleges – mondja egyik gondozója, Farkas Tamás.

A pécs-somogyi Misina Állatmenhelyen élő Gigire nemcsak a gondozói, hanem már a színházi világ is felfigyelt. Évekkel ezelőtt heti rendszerességgel szállították Kaposvárra a tollast. Az Oidipusz királyban kellett önmagát, azaz egy varjút alakítania.

Gigi a társaihoz képest csendesebb, de azért ha nem tetszik neki valami, felborzolja a tollát és károgni kezd

– Most sincs szerep nélkül Gigi, igaz most már legtöbbször csak az állatmenhelyen mutatja meg, hogy mit tud. A gyerekekkel sokszor szokott játszani, ami azért meglepő egy varjútól – meséli Farkas Tamás.

Régen a házi kedvencek szerepét töltötték be a varjak. Nem ritkán otthon, ketrecben is tartották őket.
A ketrecen két másik társával osztozik

Gigi póráz nélkül, szabadon is szokott sétálgatni. Igaz, betegsége miatt csak pár métert tudna repülni, de eddig esze ágában sem volt megszökni az emberektől. Így a különleges tollasban még sokáig “gyönyörködhetnek” a gyerekek.