A perbeszédek jönnek az ámokfutó-perben

Szinte napra pontosan két évvel a bűncselekmény után a perbeszédekre is sor kerülhet a pécsi lövöldöző perének következő, november 30-i tárgyalási napján.

hirdetés

Hajdu István, az ügyben első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság szóvivője hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tervek szerint a jövő hét szerdai tárgyaláson ismertetik az ügyben elkészült harmadik igazságügyi ideg-elme szakértői véleményt. A perbeszédeket is megtartják, de ítélethirdetés még nem várható.

Az ügyészség a 25 éves Gere Ákost előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja a tavaly decemberben kezdődött büntetőperben. A vádirat szerint a gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében pisztollyal megölte egy 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített.

A bíróság Kovács Attila vezette büntetőtanácsa még áprilisban rendelte el a per kimenetele, a büntetés kiszabása szempontjából rendkívül fontos szakértői vélemények kiegészítését, az ügyben dolgozó két szakértői csoport ugyanis ellentétes véleményt fogalmazott meg a vádlott elmeállapotáról.

A védelem által felkért szakértők szerint Gere Ákos a tett elkövetésének idején súlyos, a nyomozóhatóság által felkért szakemberek véleménye szerint viszont csak enyhe fokban volt korlátozva cselekedetei súlyának felismerésében.

A bíróság az után határozott a harmadik szakértő kirendeléséről, hogy a szakértői csoportok a vélemények kiegészítése után is ragaszkodtak korábbi álláspontjukhoz.

Az úgynevezett ellenőrző szakértő rendelkezésére bocsátották a vádlott elmeállapotával kapcsolatos véleményeket, valamint az ügy iratait, tárgyalási jegyzőkönyveit. A jogszabályok szerint ő a vádlottat már nem vizsgálta meg. A kapott dokumentumok alapján készített szakvéleményt, amelyet a bíróság figyelembe vesz az ítélethozatalkor.