Lépj és Maradj! – a PTE is csatlakozott

A régiós elvándorlás megállítását, az egyetemistáknak, munkavállalóknak szóló lehetőségek megismertetését szolgáló együttműködés kiszélesítésén immár közösen dolgozik a Lépj és Maradj – Nők a Dél-Dunántúli régióért kezdeményezés és a Pécsi Tudományegyetem. A kampány részeként a felsőoktatási intézmény saját karrier-tanácsadási és munkalehetőségei bemutatásával, valamint közös programok kialakításával szeretné a régió munkaerő-megtartó erejét növelni.

hirdetés

A Lépj és Maradj! – Nők a Dél-Dunántúli régióért kezdeményezés az európai uniós finanszírozású Women – 4CE506P1 projekt hazai kampánya, amely a Central Europe Programme 2007-2013-on belül valósul meg. A kampányban Magyarországon kívül még Szlovénia, Ausztria, Németország és Lengyelország egy-egy olyan régiója vesz részt, ahol problémát jelent az elvándorlás, különös tekintettel a jól képzett női munkavállalókra.

A hazai kampány többek között hasznos munkavállalói és munkakeresési tanácsokat és szakértői írásokat, naprakész munkaerő-piaci trendeket és ajánlatokat oszt meg honlapján és Facebook-oldalán.

A kampány része egy régiós videóportré-sorozat is, amelyben az élet különböző területein meghatározó pályát befutott nők mesélnek saját útjukról, a régióban megtalálható lehetőségekről, illetve megosztják tanácsaikat a nézőkkel arra vonatkozóan, hogy szerintük mire érdemes figyelni, mit érdemes elkerülni, ha valaki a Dél-Dunántúlon tervez karriert, családot.

Ezt a munkát segíti ezentúl stratégiai partnerként a Pécsi Tudományegyetem, amely legnagyobb régiós munkaadóként, képzési központként maga is érdekelt a területen tapasztalható negatív folyamatok megállításában, megfordításában. A most induló együttműködés a már meglévő lehetőségek előtérbe helyezésével, valamint közös programok kialakításával szeretne pozitív változást elindítani a régióban.

lepjesmaradj_kreativ

Az elkövetkezendő időszakban a Lépj és Maradj! kezdeményezés felületein is megismerhetővé válnak az egyetem Oktatási Igazgatósága által szervezett karrier-tanácsadási program lehetőségei. Bemutatják továbbá a PTE tudományos munkatársnőinek szakmai portréit is, amelyekből az érdeklődők megismerhetik ennek a felelősséggel teli, teljes odaadást kívánó hivatásnak és a női szerepek összehangolásának titkait is.

Különleges hangsúlyt kap az egyetem által ez év februárjában útjára bocsájtott iskolaszövetkezeti program, amely cégekkel, intézményekkel együttműködve szeretne minél szélesebb körben lehetőségeket biztosítani a hallgatók számára a legkülönfélébb területeken a munkavégzésre.

Az együttműködés későbbi szakaszában a PTE a tervek szerint egy munkavállalói projektnap szervezésében nyújt majd segítséget a Lépj és Maradj! kezdeményezésnek, továbbá a munkajog világát érintő segédanyagok összeállításával, valamint kapcsolódó, látogatható előadások összegyűjtésével támogatja a projekt munkáját.

A kezdeményezés mögött mára számos partner sorakozott fel: a támogatók között találjuk Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatát, a Somogyi és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarákat, a Somogy- és Baranya Megyei Önkormányzatokat, valamint a Kreatív Ipari Klasztert is.

A régiós célok elérésében meghatározó álláslehetőségek gyűjtésében, valamint a kommunikációban a kezdeményezés országos partnerekre is talált, előbbiek összegyűjtésében a Jobline.hu, valamint a Profession.hu segíti a munkát, míg stratégiai médiapartnerként a Life.hu segíti a dél-dunántúli nők ügyét. A projekt az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával valósul meg.