A radarmentességet ünnepelték

Immár harmadik alkalommal tartották meg szombaton a Mandulásban azt a családi ünnepet, amelyen évről évre a NATO-radar Tubesre építésének megakadályozását ünneplik a pécsiek. A színes programsor egyik pontjaként a város polgármestere, Páva Zsolt is beszédet mondott.

hirdetés

Fotóriport. KLIKK IDE!

Az évszakhoz képest hűvös idő, s a felhős égbolt is közrejátszhatott abban, hogy idén a tavalyinál valamivel kevesebben mentek el a Mandulásban megtartott megemlékező ünnepségre. A családi napot most is a radar építésének megakadályozásában kulcsszerepet vállaló civilek rendezték, s igyekeztek a lehető legszínesebb programsorral megajándékozni a kilátogatókat.

A civil kurázsi és összefogás erejének ünnepén a kisgyermekek legnagyobb örömére volt arcfestés, állatsimogató lámával, nyulakkal és kecskegidákkal, légvár, különböző ügyességi játékok, és íjászat. A felnőttek ingyen kortyolhattak a Tettye Forrásvízből, s az elmaradhatatlan sört és „zsíros deszkát” is baráti áron mérték a fák között.

A Két vadász meg egy nyúl címet viselő gyermekelőadás után és a Dutár valamint a Homonyik-koncert előtt beszédet mondott dr. Páva Zsolt Pécs polgármestere, Csizmadia Sándor, a Zengő „fő védője” és Kővári János országgyűlési képviselő is. Rajtuk kívül több vezető politikus, köztük dr. Hoppál Péter és Csizi Péter parlamenti képviselő is tiszteletét tette a rendezvényen.

A város első embere beszédében utalt rá: az elmúlt években még lehetett félsz az ünneplőkben, idén azonban már mindenki felszabadultan szórakozhat. Tavaly nyáron ugyanis végérvényesen minden veszély elhárult, s a honvédelmi tárca kijelentette: nem épült meg a tervezett radar a Tubese. Páva Zsolt minden, a lokátor Pécs közelébe telepítése ellen erőfeszítést végző civilnek köszönetet mondott. Elmondta: szerte az országban irigykedve méltatják azt az összefogásra való hajlamot, ami a pécsiekben rejlik.

Kővári János a küzdelem legnagyobb eredményének és üzenetének azt tekintette beszédében, hogy érdemes összefogni, együttműködni egy célért, valami ellen. Szerinte most itt az idő, hogy ne valami ellen, hanem valamiért fogjanak össze a polgárok, ez pedig nem más mint egy sikere Pécs.