A rák gyógyításában léphet előre Pécs

Az öregedéskutatásban, rákkutatásban és autoimmun betegségek kezelése terén is jelentős előrelépést hozhat az a nemzetközi térségben is egyedülálló állatház, amelyet május 30-án adtak át a Pécsi Tudományegyetemen – derül ki a PTE közleményéből.

hirdetés

Végéhez közeledik az a folyamat, amely révén Pécs és Eszék, illetve a nemzetközi értelemben vett Baranya régió az egyik legdinamikusabban fejlődő és legtöbb ígérettel kecsegtető tudományág, a biotechnológia területén szerez regionális vezető szerepet.

A mintegy 80 millió forintból felépített állatház révén olyan csúcstechnológiájú laboratóriumi infrastruktúra épült ki, amely nem csupán nemzetközi színvonalú, hanem ezen a színtéren is az élvonalba tartozik.

Az állatkísérletek fontos szerepet játszanak a modern orvostudomány fejlődésében, komolyan vehető kísérletekhez elengedhetetlen ez a komponens. Az állatokat azonban megfelelő körülmények között kell tartani. Egyrészt világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél jobb, minél humánusabb életkörülményeket biztosítsanak számukra, másrészt olyan különleges tisztaságú létesítményekre van szükség, amelyek révén kórokozóktól mentes környezetben hajthatóak végre a kísérletek, hiszen csak így lehetnek biztosak abban, hogy az eredmény külső behatásoktól mentesen született.

Ezeknek az elvárásoknak felel meg maximálisan a most átadott állatház, amelyben kis méretű rágcsálók, elsősorban fehér egerek kapnak majd helyet.

Az állatházat Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Miseta Attila, a PTE ÁOK dékánja és Ljiljana Pancirov, Horvátország pécsi főkonzulja adta át, amely után első és utolsó alkalommal lehetőség nyílt a csúcstechnológiájú intézmény megtekintésére is, mivel a tudományos munka megindulása után a létesítménybe csak az arra jogosult kutatók léphetnek be, komoly fertőtlenítés után.