Kiszáradt tavak, sárga, fonnyadó kukoricák, éhes és szomjas állatok, kiégett, porzó termőföldek… Drónfelvételekből készített megrázó kisfilmet a magyar videós, Pápai Gergely. Az elgondolkodtató mű fontos kérdést tár a nézők elé – vajon milyen jövő várhat ránk?

Lesújtó a helyzet
A Telex szerint lassan egymillió hektárhoz közelít az aszálykárral érintett termőterületek nagysága Magyarországon, soha ilyen mértékű nem volt a bevételkiesés, a kárbecslések már 800 milliárd forint környékén járnak. Magyarországon most először fordul elő, hogy a vízhiány nagy területen nem csupán csökkentette a terméshozamokat, hanem teljesen lenullázta őket. Emellett kétszer annyi mezőgazdasági tűz keletkezett, mint tavaly. A leégett terület nagysága összesen 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-es adatoknak. Ráadásul a kutatók szerint az évszázad végére a jelenlegi tízszeresére is nőhet a hőségriasztások száma az országban, és jelentősen megnőhet a hőhullámok miatt a halálozás – és még talán vizünk se lesz.

A sivatag, ahol élni fogunk címet viselő videó megdöbbentő felvételsorokon keresztül mutatja be, milyen iszonyatos kárt okoz a vízhiány a Kárpát-medencében, hogyan forgathatja fel az életünket – írja a lap.

Pápai Gergely heteken át járta az országot, hogy bemutassa az aszály pusztító hatásait.

„A film egy két éve készülő audiovizuális projekt, egy sorozat 12. része és Az utolsó eső a fakitermelésen című epizód folytatása. A sorozat környezetünkhöz való viszonyunkat elemzi, gyászmunka, a tájat és benne saját magát elpusztító ember ábrázolása” – nyilatkozta az alkotó a Telexnek.

Érdemes megtekinteni a videót, nagyon elgondolkodtató: