“A Suez elismerte túlzó igényeit”

Lapértesülések szerint Tarlós István főpolgármester fogadta a Fővárosi Vízművek külföldi tulajdonosait, és a tárgyalás során eldőlt, hogy a város visszavásárolja a közműcég részvényeit. Dr. Szabó Iván ügyvéd, aki Pécs képviseletét látja el a Suez vállalatcsoporttal fennálló jogvitában, rendkívül kedvező hírként kommentálta a történteket.

hirdetés

Mint azt a Magyar Nemzet írja, lényegében megszületett a megállapodás a főváros és a Fővárosi Vízművek Zrt. külföldi tulajdonosait képviselő francia Suez Environnement S.A. között a közszolgáltató visszavásárlásáról. A Magyar Nemzet információi szerint Tarlós István főpolgármester hétfőn hivatalában fogadta a francia társaság vezetőit, és a találkozó után úgy döntött, hogy jövő hétfőre összehívja a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését. A lap úgy értesült, ha a képviselők elfogadják a javaslatot, még aznap aláírhatják a szándéknyilatkozatot.

A Demszky-korszakban a vállalat részvényeinek több mint 25 százalékát és a menedzsmentjogokat is értékesítette az MSZP–SZDSZ-es többség, így az elmúlt tizenöt évben a Suez, a német RWA Aqua GmbH és az általuk létrehozott Hungáriavíz Zrt. 35 milliárd forintot vitt ki Magyarországról. Ez a teljes befektetés csaknem 200 százalékos megtérülése.

Pécs jogi képviselője üdvözli a Budapesti megállapodást

Dr. Szabó Iván ügyvéd, aki Pécs képviseletét látja el a Suez vállalatcsoporttal fennálló jogvitában, rendkívül kedvező hírként kommentálta, hogy a Főváros 15.1 milliárd forintban állapodott meg SUEZ-RWE konzorciummal a fővárosi Vízművek Zrt 25 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról.

Mint azt lapunknak elmondta, a fővárosi szerződéssel maga a Suez ismeri el, hogy a Péccsel szemben támasztott követelések kb tízszeresen túlzóak, és keresete így tarthatatlanná válik Bécsben. Szerinte remélhetőleg a budapesti megállapodással most lehetőség nyílik egy gyors peren kívüli megállapodásra, és “annak a mintegy 40 peres eljárásnak a befejezésére,a mi azóta a Pécsi Vízmű és a Tettye Forrásház Zrt között fennáll” – tette hozzá.

Szabó Iván elmondta még: 2009 szeptemberében is azon az állásponton voltak, hogy a Pécsi Vízmű Zrt részvényeit meg kívánják vásárolni, és a vízközmű szolgáltatást város kezébe kívánják venni. Mivel a Suez mereven elzárkózott a tárgyalásoktól, ezért 2009. októberében kénytelenek voltak birtokba venni a víziközműveket, amelyeket a város saját cége, a Tettye Forrásház Zrt azóta is sikeresen üzemeltet.

“A megállapodástól azóta sem zárkóztunk el, sőt 2010-ben egy rövid időre már elérhető közelségbe is került a békés megegyezés lehetősége, amelyet a Clinton családhoz közel álló Jonathan Országh által jegyzett Compass Lexecon cég értékelése lehetetlenített el. Amint emlékezetes a brazil cég által a Suez 48 százalékos részvénycsomagjáért fizetendő vételárat közel 10 milliárd forintban állapította meg. Az Önkormányzat erre a vételárra mondott, és mond nemet” – így az ügyvéd.

Szabó Iván azt mondta, a Bécsi Kereskedelmi Kamara Választottbírósága előtt folyó per tárgya lényegében most az, hogy a Compass Lexecon által megállapított értékhez képest mennyi a tényleges vételár. A fővárosi megállapodást követően az egyenlet viszonylag egyszerű lesz, így az ügyvéd, hiszen a Fővárosi Vízművek Zrt mind gazdasági értékében, mind az ellátott lakosság mennyiségében körülbelül tízszer akkora mint amekkora 2009-ben a Pécsi Vízmű Zrt volt.

“Még a laikusok számára is egyértelmű, hogy ha a SUEZ egy tízszer nagyobb cég 12.5 százalékos részesedéséért körülbelül 7.5 milliárd forintot kér, akkor az ennek egy tized értékét képviselő cég 48 százalékos részesedéért abnormális 10 milliárd forintot követelni! Azt is hozzá kell tennünk, hogy a Fővárosi Vízmű Zrt. üzemeltetéséből még hosszabb idő lett volna hátra, mint a Pécsi Vízmű Zrt.-ből” – mondja Szabó Iván.