A Székesegyház után a Pius templom is megújul

Több mint 90 millió forintból újítják fel a Pius templom déli homlokzatát és a tornyokat, valamint a lépcsőket, a burkolatokat, a támfalakat és a kerítéseket. A felújítás az EMMI pályázaton elnyert 23 millió forintból, a plébánia saját pénzéből és a Pécsi Egyházmegye támogatásával valósul meg – áll az Egyházmegye közleményében.

hirdetés

 

1927 októberének első vasárnapján került sor az ünnepélyes alapkőletételre. Az alapkő megáldásának szertartását Zichy Gyula érsek végezte.  A templomot 1930. június 9-én, pünkösdhétfőn szentelték fel.

A tornyok építése óta (a toronysisak-héjazat cseréjét leszámítva) a homlokzatot nem újították fel. Az elmúlt több mint 80 év nyomot hagyott a templomon, főleg az időjárásnak fokozottan kitett tornyok északi és nyugati homlokzatain vált le nagyobb felületen a vakolat, de a többi részen is mutatkoznak hiányok a tagozatokban és a felületeken is.

Jelenleg a tornyok és a déli homlokzat felújítása zajlik. Felújítják ezen kívül a lépcsőket, a burkolatokat, a támfalakat és a kerítéseket is. A terveket Schober Gyula építésztervező készítette.

A több mint 90 milliós felújítás három forrásból valósul meg: az EMMI pályázaton elnyert 23 millió forintból, a Pécsi Egyházmegye támogatásából és a plébánia saját pénzéből.

A felújítás pályázatból finanszírozott része 2016. május 31-ig készül el, a teljes felújítás várhatóan augusztus végére fejeződik be.

A Pécsi Tudományegyetem a munkálatok idejére a saját területén biztosít felvonulási területeket a kivitelezőnek.