A szemétdíjat nem fizetők miatt áll a bál a társasházaknál

hirdetés

Januártól a szolgáltató nem a lakástulajdonosnak, hanem a társasháznak küld számlát a közös szemétedény után, így ezt a díjat is a közös költségből térítik. Ám a nagyobb tömbházakban, panelházakban élők néhány százaléka már a közös költség megfizetését is negligálta, s mivel januártól e díjhoz illesztették a szemétszállítási díjat is társasházak, az eddig nem fizetők januártól már a termelt hulladékuk elszállításáért sem fizetnek – vélekedett mindkét, lapunk által megkérdezett lakásszövetkezeti elnök.

Balatoni Árpád, a harmincezer lakás és több mint nyolcszáz társasház ügyeit kezelő Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet nemrég megválasztott elnöke arról számolt be, hogy a nem fizetők és a folyamatosan érkező hulladékszállítási számlák miatt a működési alapok terhére kell rendezniük a díjtartozásokat.

Van olyan társasház, ahol ezen alap már át is ment mínuszba, így a felújításra szánt pénzt kell megnyirbálni.
Még akkor is hatalmas lehet a baj, ha a notórius nem fizetők száma nem nő, „csupán” stagnál: a hulladékszállítási számlák ugyanis folyamatosan érkeznek, fokozatosan apasztják a közös kasszát.

Nagy Emil, a két és fél ezer otthon ügyeit intéző Jókai Lakásszövetkezet elnöke azt mondta: egyelőre nem tudják, hogy milyen eszközökhöz folyamodhat a szövetkezet a nem fizetőkkel szemben. A közös költség elmaradása esetén ugyanis polgári peres úton kikényszeríthetik, hogy jelzálogot tegyenek az adott lakásra, ám a szemétszámlák be nem fizetőitől a városi rendelet szerint adók módjára is behajthatják a tartozásokat, ez az adóhivatal dolga, nem pedig az övék.

A helyzet tisztázására Nagy Emil már a kormányhivatallal is felvette a kapcsolatot, valamint az országos lakásszövetkezethez is fordult állásfoglalásért.

Az elnök azt mondta: a kintlévőségek folyamatosan szaporodnak a társasházaknál, hiszen az idő múlásával nő az elmaradt közös költség és szemétszállítási díj miatt keletkező hiány. Komoly szankciók, szigorú fellépés nélkül így azonban szerinte hosszú távon a rendesen fizetők közös költségeinek folyamatos emelésével kerülhető csak el, hogy kiürüljenek a kasszák.