A szerbek fele korruptnak tartja a rendőrséget

Egy friss felmérés szerint a szerbek fele tartja korruptnak országa rendőrségét – közölte csütörtökön a balkaninsight.com internetes portál.

hirdetés

A belgrádi Biztonságpolitikai Központ közvélemény-kutatása megállapította, hogy ugyancsak 50 százalék tartja szelektívnek a korrupcióellenes állami politikát, s állítja, hogy nem tenne bejelentést a vesztegetésekről, mert a gyenge tanúvédelem miatt nem érezné magát biztonságban.

A megkérdezettek 73 százaléka tartotta a társadalom fő problémájának, s a legnagyobb biztonsági kockázatnak a korrupciót.
“A rendőrségi korrupció azonban nemcsak biztonsági kockázatot, hanem költségvetési gondot is jelent, mivel a költségvetés 7 százalékát kapja a 45 ezer embert foglalkoztató rendőrség” – mutatott rá a felmérés eredményét ismertetve Sonja Stojanovic, a Biztonságpolitikai Központ igazgatója.

Milos Oparica belügyminiszter-helyettes szerint a korrupció leggyakoribb megjelenési formái a rendőrségnél a hatalommal való visszaélés, a hamisítás és a kenőpénz elfogadása.

“Az emberek megvesztegetik a közlekedési rendőrt, hogy ne büntesse meg őket a közlekedési szabályok megsértéséért, a határőröket pedig azért, hogy hamarabb juthassanak át a határon, s egyes esetekben illegálisan árut vihessenek át. A rendőrség adminisztratív alkalmazottai a személyazonosságot igazoló, biometrikus azonosítót tartalmazó iratok gyors elkészítéséért kapnak pénzt, a bűnügyi rendőrségnél dolgozók pedig azért, hogy információt adjanak készülő letartóztatásokról” – tette hozzá a miniszterhelyettes.