Escargo Hajója a nyitott színház: csatlakozz te is!

Minden előadásuk húsba vágó, provokatív kérdés a néző felé. Négy rendező és több tucatnyi gyermek, diák illetve egyetemista színész. Ők az Escargo Hajója tagjai, akik szeptembertől rákapcsolnak, és produkcióikat behozzák a belvárosba is.

hirdetés

Az Escargo Hajója csapata több mint négy éve tevékenykedik városunkban, fő profiljuk az alternatív színház és diákszínjátszás. Csakúgy, mint bármely másik színházi társulat, heti rendszerességgel tartanak próbákat, módszerük azonban közel sem a megszokott. Bár minden témájuk aktuális mind a játszók, mind a nézők számára, minden előadásuk egy leplezetlen kérdésfelvetés. Iskola, stressz, identitás, szerelem, hazugság és bármi, ami a diákot foglalkoztatja, nyersen tálalva. Összetartó erejük a színházi alkotás vágya. Az idei évad azonban még több meglepetést tartogat a pécsi közönség számára.

Ebben az évadban

November végén tekinthető meg első produkciójuk Saller címmel, de tavasszal és nyáron sem maradunk előadás nélkül. A társulat jövő tavasszal ugyanis a Bóbita Bábszínházzal is készít majd koprodukciós előadást „Az ablak” címmel.

Külön érdekesség, hogy a 2014-2015-ös évadban nem nekünk kell színházba mennünk, a színház jön el hozzánk. A társulat ugyanis Uránvárosból betör majd a belvárosba és a pécsi szórakozóhelyeken ragadja meg a közönség figyelmét. Az Egyletben és Trafikban felolvasószínházi, illetve hagyományos színházi előadásokat tekinthetünk meg a Társulattól. Ezeknek az előadásoknak gasztroszínház jellegük is lesz, ugyanis a belépő áráért a néző a darabhoz illő ételt és italt fogyaszthatja majd.

IMG_1916

A felhalmozódott színházi sikereket tovább vezetve a fesztiválok sem maradhatnak el a társulat számára, idén jó eséllyel indulnak a Horvát István Nemzetközi Színházi Találkozón, illetve a Thealter Nemzetközi Színházi Találkozón is.

Hogyan lehetsz tag?

– Hozzánk bárki csatlakozhat, nálunk nincs felvételi. Bárkit, aki a színházi világgal szimpatizál, vagy egy jól működő közösséghez akar tartozni, esetleg érdekli a zene, mozgás vagy a dráma, szívesen látjuk – mondja Tölgyfa Gergely, az Escargo Hajója rendezője. Hozzáteszi, hogy a társulat nem utat akar mutatni és nagy igazságokat kimondani, hanem moderálni. Az amatőr színjátszás elsődleges célja ugyanis a közösségi munka, itt a rendező nem a hagyományos értelemben rendez, hanem csak moderálja a közösségi gondolkodást.

A színház fenntart egy művészeti iskolát, az Eck Imre Alapfokú Művészetoktatási Intézményt. – Úgy lehet csatlakozni, hogy a gyerek ide beiratkozik. Ez nem jelent elkötelezettséget, csupán annyit, hogy ebben az államilag elfogadott tantervben heti szakköri órát, illetve egy szabadon választott, kreatív mozgást, kreatív zenét és drámaelméletet magában foglaló tantárgyat kell felvennie a diáknak.

IMG_1089

Vannak iskolák, amelyekkel szoros együttműködésben van a társulat, ezekben az intézményekben minden évben sor kerül toborzó bemutatóra. Ám ahhoz, hogy senki se maradjon ki ebből, kicsit több kell. Ezért a társulat nyílt tréningeket tart szeptemberben, hogy az általános iskolás, középiskolás és egyetemi diákok kötöttségek nélkül kipróbálhassák magukat a színpadon.

[box title=”A nyílt tréningek időpontjai” box_color=”#80d6b0″]

Általános iskolás gyermekeknek szeptember 25-én, csütörtökön 16:30-kor, középiskolásoknak szeptember 24-én szerdán 17:00-kor, egyetemistáknak pedig szeptember 23-án, kedden 18:00-kor a Szivárvány Gyermekház Bécsy Tamás Kamaratermében.[/box]

A rendhagyó évadbemutatóra pedig szeptember 25-én kerül sor a Trafikban 19 órakor, ahol bárki bármilyen kérdést feltehet, közelebbről megismerheti a csapatot és találkozhat a társulat új, szeptembertől induló bérletrendszerével.

(X)