A születásszám-csökkenés nagyobb kihívás az éghajlatváltozásnál?

A bevándorlás és a határvédelem volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök és Tony Abbott korábbi ausztrál kormányfő találkozóján csütörtökön, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

hirdetés

Az ausztrál politikus, aki 2013 és 2015 között volt hazája miniszterelnöke, a III. Budapesti Demográfiai Csúcsra érkezett Magyarországra.

A magyar kormányfővel folyatott megbeszélésén – melyen részt vett Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is – egyetértettek abban, hogy minden államnak joga van dönteni arról, hogy kit és milyen feltételek mellett enged be a területére. Vannak ugyan különbségek Ausztrália és Magyarország között a határvédelemben, hiszen előbbi a tengereken, utóbbi a szárazföldön kényszerült védekezésre, mégis mindkét sikeres kormányzatot ugyanaz az elgondolás vezérelte, mégpedig az állampolgárai és a kultúrája védelme – hangzott el.

Európának az ausztrál és a magyar gyakorlatot kell követnie a határvédelemben, ha meg akarja óvni polgárait – szögezte le Orbán Viktor és Tony Abbott.

A volt ausztrál miniszterelnök a Magyar Nemzetnek adott interjúban arról is beszélt, hogy a jelenlegi népesedési folyamatok a globális hatalmi rend megváltozásához is vezethetnek.

Tony Abbott szerint az éghajlatváltozás fontos probléma, de azzal meg lehet birkózni, a drámaian csökkenő születésszám viszont kezelhetetlenné válhat. Mint mondta, az ausztrál családszerető nemzet, de nem tudja, miért nem születik ennek megfelelő számú vagy arányú gyermek.

A bevándorlás ügyében azt mondta, hogy egy ország, amely nem kontrollálja a bevándorlást, békés invázió elszenvedőjévé válhat. 

Szerinte ténylegesen ez történt Európában, háború nélkül, de részben elfoglalták a kontinenst. A volt kormányfő kiemelte, hogy Orbán Viktor elérte, hogy ez ne történhessen meg Magyarországgal, és a többi európai ország is sokkal jobban járt volna, ha hasonló megközelítést alkalmaz.

Arra a kérdésre, hogy a külföldi sajtó tekintélyelvűnek jellemzi Magyarországot, a politikus azt mondta, nem lát semmi bizonyítékot, ami ezt alátámasztaná.

 

Hirdetés