A természet vette kezelésbe az olajszennyezést

Egy újonnan felfedezett olajevő mikrobafaj hirtelen szaporodni kezdett a Mexikói-öbölben. A kutatók az BP-kútból származó olaj vízfelszín alatti eloszlását tanulmányozták, amikor felfedezték az olaj környezetében uralkodó új mikrobafajt, amely közeli rokonságban áll a baktériumok Oceanospirillales nevű rendjébe tartozó élőlényekkel.

hirdetés

Az új faj a hideg vizet kedveli, élőhelyén 5 Celsius fokos hőmérsékletet mértek. Az új mikroba kedvező tulajdonsága, hogy a vártnál sokkal gyorsabb olajlebontó tevékenysége közben sem meríti ki jelentősen a víz oxigéntartalmát – magyarázzák a kutatók a Science című tudományos lap online kiadásában.

A kutatás vezetője, a kaliforniai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium tudósa, Terry Hazen elmondása szerint az eredmények arra engednek következtetni, hogy a baktériumok jelentős szerepet játszhatnak a mélytengeri olajnyúlványok felszámolásában. Hazen szerint a Mexikói-öbölben élő baktériumok fokozatosan alkalmazkodhattak az időről időre előforduló – és részben természetes – olajszivárgáshoz.

Az olajlebontó mikrobák általában számottevően csökkentik a víz oxigéntartalmát, és egyfajta “halott zónát” hoznak létre környezetükben, ami veszélyes a tengeri élővilág többi része számára.

Környezetvédők múlt heti jelentés szerint egy helyen 22 mérföldes hosszban nyúlik el a víz alatt az apró olajcseppek szórványa.